Élő Nagyvilág

Nagyon nehéz éjszaka vár a kijeviekre, Szijjártó azt javasolta, Budapesten legyenek a béketárgyalások

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Pénteken is folytatódott az orosz-ukrán fegyveres konfliktus. Alább pontokba szedtük, hogy melyek voltak a Magyarország szomszédságában zajló háború második napjának legfontosabb mozzanatai:

  • A nap középpontjába a főváros, Kijev került. Az orosz erők pénteken behatoltak a város külterületére: délelőtt elérték az első szárazföldi csapatok is az ukrán fővárost. A belvárosban lévő parlamenttől nagyjából 9 kilométerre található Obolon kerületben is feltűnt több orosz tank, ezt az ukrán védelmi minisztérium is megerősítette.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői ellenőrzésük alá vonták az északnyugaton fekvő stratégiai fontosságú Hosztomel repülőteret.
  • Az EU és az Egyesült Királyság kezdeményezte Vlagyimir Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov külföldi tulajdonban lévő vagyonának befagyasztását.
  • Putyin felszólította az ukrán hadsereget, hogy buktassa meg a vezérkart, amelyet kábítószerfüggők és neonácik bandájának nevezett.
  • Volodimir Zelenszkij tárgyalni hívta Putyint. Az ukrán elnök szerint Ukrajna inváziója nem csupán egy invázió, hanem egy háború kezdete Európa ellen. A Kreml válaszul jelezte: az orosz elnök kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra. Szijjártó Péter Budapestet javasolta a tárgyalások helyszínéül, erről az ukrán kormányt és Lavrov orosz külügyminisztert is tájékoztatta.
  • Az amerikai hírszerzés szerint Kijev néhány napon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet.
  • Megkezdődött a Kijevben rekedt magyarok kimenekítése.
  • A NATO jelentős többletcsapatokat fog telepíteni a szövetséghez tartozó kelet-európai országokba, közölte Jens Stoltenberg főtitkár.
  • Oroszországot kizárták az Euróvízós Dalfesztiválról, és a Bajnokok Ligája döntőjét sem Szentpéterváron rendezik meg.
  • Az ukrán elnök és Vitalij Klicsko polgármester is nagyon nehéz éjszakára számít Kijevben az orosz roham miatt. Zelenszkij azt mondta, Ukrajna sorsa most dől el.

Zelenszkij is nagyon nehéz éjszakára számít

Vitalij Klicsko polgármester után Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt késő esti videóüzenetében, hogy nagyon nehéz éjszaka vár Kijevre az orosz roham miatt. Szavai szerint az ellenség minden eszközt bevet, hogy megtörje az ellenállásukat. Ukrajna sorsa most dől el – fogalmazott.

Zelenszkij: Ez az éjszaka lesz a legnehezebb

Ismét szólt az ukrán néphez az elnök, Volodimir Zelenszkij, aki a Guardian szerint azt mondta, az ellenség minden eszközt bevet, hogy megtörje az ellenállásukat. Ukrajna sorsa most dől el – fogalmazott. Előzőleg Vitalij Klicsko polgármester is arról beszélt, hogy nagyon nehéz éjszaka vár Kijevre az orosz roham miatt.

Ez az éjszaka nehezebb lesz, mint a mai nap volt. Országunk számos városát támadják: Csernyihivet, Szumit és Harkovot. Fiainkat és lányainkat a Donbászban. Déli városainkat és nem utolsó sorban Kijevet. Nem veszíthetjük el a fővárost

– mondta az ukrán elnök.

Melitopolba is benyomultak az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy csapataik ellenállás nélkül vonultak be a 150 ezer lakosú dél-kelet ukrajnai Melitopol városába. Független hírforrások ezt még nem erősítették meg, de az ukrán elnök korábban azt mondta, heves harcok voltak a város körül. A BBC egy ellenőrzött videót is közzétett, amelyen a város kórházánál folyik tűzharc.

Az USA szankciókkal sújtja Putyint és Lavrovot

Az Egyesült Államok is szankciókat vezet be Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ellen, jelentette be pénteken az amerikai elnöki hivatal szóvivője. Jen Psaki tudatta, hogy Joe Biden amerikai elnök azt követően döntött erről, hogy beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A szankciók egyike lehet, hogy Putyin nem utazhat Amerikába, ami rendkívül ritka intézkedés állam- és kormányfőkkel szemben. Az Egyesült Államok korábban Nicolás Maduro venezuelai elnök és Bassár el-Aszad szíriai államfő ellen rendelt el büntetőintézkedéseket.

Szijjártó: Legyen Budapest a béketárgyalások helyszíne!

Szijjártó Péter arról beszélt brüsszeli Facebook-bejelentkezésében, hogy hírek szerint az oroszok és az ukránok készek lennének tárgyalóasztalhoz ülni, de vita volt a tárgyalások lehetséges helyszínéről, Minszk és Varsó is szóba került, de megállapodás nem született. A külügyminiszter azt mondta, felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, és azt javasolta neki, hogy a tárgyalásokat tartsák Budapesten legyenek, ami mindkét delegáció számára biztonságos. Javaslatát Andrij Jermakkal, az ukrán elnök hivatalvezetőjével is megoszotta, és állítása szerint egyikük sem zárkózott el ettől, egyeztetnek róla.

Minél előbb kezdődnek a megbeszélések, annál előbb lesz béke, és annál kevesebb embernek kell meghalnia ebben az értelmetlen háborúban

– jelentette ki Szijjártó, aki New Yorkba utazik tovább, hogy az ENSZ vezetőivel tárgyaljon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője nemrég bejelentette, Ukrajna készen áll arra, hogy azonnal tárgyalásokat kezdjen a tűzszünetről. Azt is hozzátette, hogy az orosz és ukrán illetékesek tárgyalnak a megbeszélések időpontjáról és helyszínéről.

Fehér Ház: Kijev eleste reális lehetőség

Joe Biden is arról döntött, hogy személyesen szankcionálja Putyint és Lavrov külügyminisztert, miután az EU bejelentette, hogy az orosz vezetők személyesen is szankciókat kapnak a támadások miatt, ezt Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára erősítette meg péntek este.

Psaki elmondta, hogy Biden az európai szövetségesekkel egyeztetve jutott erre a döntésre. A sajtótitkár arról is beszélt, hogy az ukrán főváros Kijev eleste reális lehetőség.

Biden a NATO-országok vezetőivel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy

a katonai szövetség fenntartja a “nyitott ajtók” politikáját azon európai államok felé, amelyek osztják a szövetség értékeit, és egy napon esetleg csatlakozni kívánnak.

Egy '56-os veterán betelefonált a WNYC élő rádióműsorába, hogy elmagyarázza, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni

Az orosz-ukrán háború második napján, miközben az orosz csapatok Kijev felé tartottak, a belügyminisztérium instrukciókat adott közzé, amelyben arra kérték az ukrán lakosságot, hogy készítsenek Molotov-koktélokat. Ennek híre hamar elérte a nemzetközi sajtót is, a New York-i WNYC nevű rádióban is téma volt az ukrán kormány elkeseredett lépése.

Az adást hallgatta egy Béla nevű öregúr is, aki 1956-ban maga is részt vett a magyarországi forradalomban. A férfi betelefonált a műsorba, hogy szóljon a világ vezetőihez, és hogy jó tanácsokkal lássa el az orosz csapatokkal szembe néző ukránokat. Az idős férfi arra kérte a Nyugat képviselőit, hogy azonnal küldjenek erősítést Ukrajnába, a katonai parancsnokokat külön kihagsúlyozta. Elmondása szerint azért, mert amikor ők harcoltak a szovjetek ellen, az ellenség tárgyalni hívta az ő parancsnokukat, hogy aztán elfogják és később kivégezzék, irányító nélkül hagyva a forradalmárokat.

Ezután rátért a Molotov-koktélokra, amit az utcai harcok egyik legfontosabb kellékének nevezett, majd azt is elmagyarázta, hogyan lehet a legpraktikusabban, akár otthoni eszközökből is elkészíteni őket.

Általános hadkötelezettséget vezettek be a szakadár köztársaságokban

Az oroszbarát donyecki és luhanszki népköztársaságok elrendelték az általános hadkötelezettséget, hogy megvédjék Donbaszt és az orosz népet. A köztársaságok de facto hatóságai sikeres mozgósításról és nagyszámú önkéntesről számolnak be.

Helyi lakosok a Meduzának elmondták, hogy a milíciák utcai razziákat tartanak a sorkatonák felkutatására.

Zelenszkij az izraeli kormányfő közvetítését kéri Putyinhoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon.

Az MTI szerint izraeli és ukrán források is arról számoltak be, hogy Zelenszkij elnök azt javasolta Bennett miniszterelnöknek a pénteki beszélgetésükön, hogy Jeruzsálemben, és ne Minszkben legyenek a tárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között.

Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre.

Támadásba lendült az Anonymous: feltörték az orosz védelmi minisztérium honlapját

Az Anonymous hackercsoport a Twitteren jelentette be, hogy állítólag feltörték az orosz védelmi minisztérium honlapjának adatbázisát, és kiszivárogtatták a személyes adatokat. A csoport képernyőfelvételeket is megosztott az adatokról, és közzétett egy linket, ahonnan a felhasználók letölthetik azokat.

https://twitter.com/YourAnonTV/status/1497273131567828992?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497273131567828992%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Ffeb%2F25%2Frussia-ukraine-invasion-latest-news-live-updates-russian-war-vladimir-putin-explosions-bombing-invades-kyiv

Bunkerbe költöztek az ukrán tévések

Kénytelenek vagyunk egy bunkerből sugározni, mert Oroszország bombázza a városainkat. Elbújunk az orosz rakéták és Putyin agressziója elől

– hangzott el egy ukrán tévéadásban.

A közösségi médiában cirkuláló videón egy ukrán televíziós műsorvezető látható, amint egy bunkerekből kénytelen tudósítani az országszerte zajló harcok miatt.

https://twitter.com/MaximEristavi/status/1497281344803684352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497281344803684352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Ffeb%2F25%2Frussia-ukraine-invasion-latest-news-live-updates-russian-war-vladimir-putin-explosions-bombing-invades-kyiv

Az ukrán fegyveres erők megállították az oroszokat Konotopnál

Az orosz szárazföldi erők megtorpantak az északkeleti Konotop város közelében, miután súlyos veszteségeket szenvedtek el egy ütközet során – adta hírül az ukrán hadsereg.

Gondjaik akadtak az üzemanyaggal és az ellátással

– áll a közleményben, és azt is hozzáteszik, hogy az orosz katonák fosztogattak a helyi üzletekben.

A város külterületén mintegy 40 egységnyi égett orosz felszerelést hagytak maguk után.

(Al Jazeera)

A Szovjetunió sarló-kalapácsos zászlaja lengett az orosz tankon Ukrajnában

Az orosz csapatok az invázió második napján a volt Szovjetunió zászlójával vonultak Krím-félszigetről a belső ukrán területekre.

Az Independent által közölt videón látszik, hogy az egyik páncélosra a vörös szovjet lobogót tűzték ki. A zászlón az arany színű sarló-kalapács, valamint az aranyszegélyű vörös csillag is látható volt.

Harminc év telt el azóta, hogy Ukrajna úgy döntött, hogy kiválik az akkor már szétesőben lévő Szovjetunióból.

Szerbia nem megy szembe Oroszországgal, de azért az EU-val is jóban akar lenni

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken a televízióban sugárzott beszédében.

A szerb köztársasági elnök és az ország vezetése kétnapi hallgatás után foglalt állást az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus ügyében.

Szerbia támogatja Ukrajna területi egységét, és annak megsértését hibás lépésnek tartja. A béke és a stabilitás kulcsfontosságú Szerbia számára – szögezte le az elnök. Mint mondta, a szerb állami szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy önkéntesek ne menjenek harcolni az országból Kelet-Európába, Belgrád inkább humanitárius segélyt nyújt az ukrán lakosságnak.

A szerb elnök azt is leszögezte, hogy Belgrád a katonai semlegesség elvét fogja a továbbiakban is tiszteletben tartani, ezért a szerb hadsereg minden, külföldi partnerrel tervezett gyakorlatát lemondják. Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban nagy nyomásnak volt kitéve Szerbia, az államvezetés azonban igyekezett hideg fejjel véleményt alkotni.

Ivica Dacic leköszönő házelnök véleménye szerint Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania. Mint mondta, Szerbiának nem szabad csatlakoznia az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, mert azok az országok, amelyek ezt követelik most Belgrádtól, 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, nem segítettek. Mint mondta, fenn kell tartani a jó kapcsolatot az Európai Unióval, de Oroszországgal és Kínával is, mert ha Moszkva és Peking nem védi meg Szerbiát, akkor senki sem fogja. Kiemelte: Brüsszel azt várja Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be, Oroszország pedig valószínűleg azt várja el, hogy elismerjük és megdicsérjük mindazért, amit tett.

Klicsko: Az éjszaka nagyon nehéz lesz

A katasztrófavédelem már úton van. Kiderítjük a részleteket

–  mondta Vitalij Klicsko az ostrom alatt álló Kijev polgármestere, miután három-öt perc alatt öt robbanás is hallatszott egy Kijevtől északra fekvő erőmű közelében. Nem sokkal később a polgármester bejelentette, hogy

az oroszok megsemmisítettek egy hőerőművet. „A helyzet most – túlzás nélkül – fenyegető Kijev számára. Az éjszaka, hajnal tájékán nagyon nehéz lesz” – tette hozzá Klicsko.

Kósa nem érti, hogy az ukránok melletti szolidaritásból, hogy lehet eljutni Putyin felelősségéig

Kósa Lajos a honvédelmi bizottság ülése után az RTL Híradó kérdésére adta elő eszmefutatását:

Már azt is furcsának tartom, hogy valaki nem az ukránok melletti szolidaritását fejezi ki ebben a helyzetben, hanem az oroszokat támadja. Azt gondolnám, hogy az ukránok melletti kiállás, Ukrajna területi épsége, Ukrajna biztonsága: ez az az ügy, ami kockán forog, nem pedig Putyinnak a személyes megítélése. Az olyan, amilyen.

Kósa nyilatkozatáról itt olvashat bővebben.

Ezren tüntetnek Szentpétervárott a háború ellen

 

A tömeg azt skandálja „nemet a háborúra”.

A Vígszínház színésze arról számolt be, hogy tegnap este tíz után a sorköteles férfiak már nem kelhettek át a határon

A kárpátaljai származású Józan László a minap beszélt arról, hogy az Ukrajnában élő családtagjai már összepakoltak, és ha veszélyben érzik magukat, azonnal elindulnak hozzá Magyarországra. A nővérei azóta meg is érkeztek, 62 éves édesapja azonban Ukrajnában maradt, és amíg teheti, nem is jön el onnan. Mint mondja, a testvérei átjutottak, de a határőrök este tíz után a 16 és 60 év körüli sorkötelezett férfiakat már nem engedték átkelni a határon.

A nővéremék jöttek át a határon, 10 előtt értek oda. Este 10 órakor az ukrán határőrök kiszűrték a 18 és 60 év közötti férfiakat. Aki sorkötelesek, azok 10 után már nem jöhettek át

– mondta a színész a Fókuszban.

Háború ellenes tüntetések Oroszországban

Az OVD-Info az alábbi információkat osztotta meg a tegnapi oroszországi háborúellenes tüntetésekről:

  • Több mint 1800 embert vettek őrizetbe 60 különböző városban
  • Országszerte legalább 31 kiskorút tartóztattak le
  • Legalább 17 újságírót vettek őrizetbe hét különböző városban
  • A tüntetőket különböző vétségekkel vádolták meg, amelyeket kétezer és 300 ezer rubel (hétezer és egymillió forint) közötti pénzbírsággal, és 15 és 30 nap közötti börtönbüntetéssel büntetnek.

ENSZ: Két nap alatt több mint 50 000 ukrán menekült el az országból

Az orosz invázió kezdete óta több mint 50 ezer ukrán menekült el az országából – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Filippo Grandi elmondta, hogy a távozók többsége a szomszédos Lengyelországba és Moldovába indult.

Szívből köszönöm a határaikat nyitva tartó és a menekülteket befogadó országok kormányainak és népének

–  írta a Twitteren.

Csütörtökön az ENSZ menekültügyi szervezete közölte, hogy becslések szerint már 100 ezer ukrán kényszerült elhagyni az otthonát.

Zelenszkij egy szelfi videóval jelezte, Kijevben van a stábjával együtt

Szelfi videót tett közzé Volodimir Zelenszkij pénteken este a Facebook-oldalán. Az ukrán elnök, aki mögé odaállt több magas rangú politikus is, azt üzente:

Megvédjük Ukrajnát!

Zelenszkij a rövid klipben elmondta, hogy az ukrán fővárosban tartózkodik Denisz Smihal miniszterelnökkel, valamint az elnöki adminisztráció és a parlament vezetőivel együtt.

Zelenszkij a videóval közölte, hogy az orosz csapatok megjelenése ellenére továbbra is Kijevben van. Az elnök, aki a többi vezető politikushoz hasonlóan egyenruhát viselt, azokra a terjedő pletykákra reagált, amelyek szerint egy bunkerben rejtőzik, vagy elhagyta a várost. Zelenszkij korábban arról is beszélt, hogy ő és családja az orosz inváziós csapatok első számú célpontja.

Kisvárdán megindult az üzemanyag-felvásárlás, pedig a kutak korlátozásokat vezettek be

Forrásaink szerint pénteken több kisvárdai benzinkútnál alakult ki szokatlanul nagy sorban állás. Az ukrán határ közelében fekvő városban megindult az üzemanyag-felvásárlás. Az egyik városi Facebook-oldalon több képet is közzétettek a sorokról és a csomagtartóba rejtett kannákról.

Több hozzászóló arról is ír, hogy a roham – és nyilván a hatósági ár okozta veszteségek – miatt egyes kutaknál alkalmanként már csak 10 liter üzemanyagot lehet vásárolni. Ennek ellenére volt olyan töltőállomás, ahol nap közben kifogyott a gázolajkészlet.

Olvasói sztorik