Nagyvilág

Irán: a nehéz terep és a rossz időjárás miatt nem találják a lezuhant elnöki helikoptert

MTI
MTI
Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert.

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert – közölték az iráni állami hírügynökségek vasárnap.

A tájékoztatás szerint keresőkutyákkal és drónokkal ellátott negyven mentőcsapatot indítottak a hegyvidéki erdős térségbe, írta az MTI.

Ahmad Vahídi belügyminiszter annyit közölt, hogy a mentőalakulatok az időjárási körülmények és terepviszonyok miatt csak nehezen tudnak eljutni a térségbe. Egy helyi tudósító élő bejelentkezése során sűrű köd volt látható a háttérben. Egy másik riporter időközben arról számolt be, hogy besötétedett, és az eső elkezdett esni a térségben.

Az egymásnak sokszor ellentmondó jelentések a helikopter kemény kényszerleszállásáról, más esetben viszont a lezuhanásáról szóltak. A zavaros helyzetre jellemző, hogy az iráni állami televízió szombaton este bejelentette, hogy több órányi hiábavaló próbálkozás után a mentőcsapatok a nehéz, erdős hegyi terepen rábukkantak a lezuhant helikopterre. Az iráni Vörös Félhold humanitárius szervezet azonban nem sokkal később cáfolta a híradást.

Az iráni vezérkar elrendelte, hogy a hadsereg és a Forradalmi Gárda minden lehetséges erőforrással támogassa a kutatást.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az IRNA helyi hírügynökség jelentése szerint igyekezett megnyugtatni a lakosságot. Arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek fennakadások a kormányzati tevékenységben, és az államügyekre nem lesz kihatással az incidens. Hozzátette, imádkozik azért, hogy Raiszinek ne essen bántódása.

Ebrahim Raiszi vasárnap Azerbajdzsánba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

Az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. A helikopteren tartózkodott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. Szintén a gépen utazott Irán Kelet-Azerbajdzsán nevű tartományának kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

A hatóságok egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni az elnök kíséretével, így a gépen utazók sorsáról sem tudni. Az állami televízió megszakította műsorát, és képsorokat mutatott az elnökért országszerte imádkozó hívekről.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szorosan nyomon követik a fejleményeket és a történtekről tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt. Ilham Aliyev azeri elnök kijelentette, hogy mélyen megrendítették a balesetről érkezett hírek, miután a nap folyamán barátságos búcsút intett Raiszinek kettejük találkozóját követően. „A mindenható Allahhoz intézett imáink Ebrahim Raiszivel és az őt kísérő delegációval vannak. Szomszédként, barátként, testvéri országként az Azerbajdzsán Köztársaság készen áll megadni minden szükséges segítséget” – mondta.

A katari és a szaúdi külügyminisztérium is hasonló tartalmú közleményt tett közzé, kiemelve, hogy mély aggodalommal figyelik a híreket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az X-en azt írta, jókívánságait küldi a szomszédjuknak, a baráti és testvéri iráni népnek és kormányzatnak, és reméli, hamar jó híreket fognak kapni Raisziről és küldöttsége tagjairól.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos az X-en közölte, hogy az Európai Bizottság aktiválta az unió műholdas Föld-megfigyelési programjának (Copernicus) gyors válságkezelési térképészeti szolgáltatását, hogy segítségére legyen az iráni hatóságoknak az elnök helikoptere utáni kutatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik