Nagyvilág europoli

Von der Leyen a melegellenes magyar törvényről: Ez szégyen

Michael Sohn / POOL / AFP
Michael Sohn / POOL / AFP

„Ez a magyar törvény szégyen” – ezekkel a szavakkal jellemezte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a melegellenessé térített magyar pedofiltörvényt, amely ellehetetlenítené a homoszexualitás megjelenítését a kultúrában és megtiltaná az arról folyó felvilágosítást az oktatásban. A Spiegel cikke szerint Von der Leyen az Alexander de Croo belga miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Věra Jourová bizottsági alelnök és Didier Reynders igazságügyi biztos levelet küld a magyar kormánynak, hogy

kifejezzék jogi aggályainkat a törvény hatálybalépése előtt.

Hozzátette: „ezekben az elvekben nem kötünk kompromisszumot.” Szavai szerint az Európai Bizottság minden erejét fel fogja használni az uniós polgárok jogainak védelme érdekében. „Mindenhol az Európai Unióban. Von der Leyen szerint a homofóbtörvény nyílt megkülönböztetést alkalmaz a szexuális irányultság alapján, és ellentétes az alapvető uniós értékekkel, az emberi méltósággal, az egyenlőséggel és az emberi jogokkal.

Von der Leyen nyitva hagyta, hogy pontosan mely lépéseket terveznek, a lap azonban bizottsági körökből úgy értesült, hogy az uniós szerződések megsértésére irányuló eljárás várható a magyar törvény miatt.

Időközben pedig magyarul is megüzente, hogy mit gondol a homofób törvényről:

Kapcsolódó
Tizenhárom EU-s tagállam elítélte a magyar homofób pedofiltörvényt
Arra kérik az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogi lépéseket a magyar kormánnyal szemben.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik