Nagyvilág europoli

Az Európai Néppárt megszavazta az új eljárási szabályzatát, de a Fidesz nem várta meg a felfüggesztését

Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Szerdán az Európai Néppárt (EPP) tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, frissítve a 2013 októbere óta hatályos rendelkezéseket. A változtatás minősített többséggel fogadták el – írta meg a pártcsalád honlapján. Az új szabályok mától lépnek hatályba, és nem alkalmazzák őket visszamenőleges hatállyal. Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en ellenezték, négyen tartózkodtak. Az ellenzők között voltak a fideszes tagok is. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A Fidesz kilép

A kormánypárt erre reagálva megerősítette: a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Már a Twitterre is kikerült az a levél, amit Orbán Viktor Manfred Weber frakcióvezetőnek küldött, ez lényegileg megegyezik a fideszes politikusok közleményével:

A KDNP képviselője, Hölvényi György marad a néppárti frakció tagja.

A Népszava cikke szerint az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője kedd este nyilatkozatot adott ki, ebben kezdeményezték a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését. Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője a lapnak elmondta: „A párbeszéd híve vagyok, s azon dolgozom, hogy közös megoldásokat találjunk, de elutasítom, hogy Orbán megint megpróbáljon megzsarolni minket, és ismét minket vádoljon”, mondta a politikus, aki tavaly decemberben a gestapózó Deutsch Tamás kizárásának egyik kezdeményezője volt. Társaival együtt akkor annyit ért el, hogy a fideszes delegációvezető tagságát felfüggesztették. Ekkor alakult meg a Néppártban az eljárási szabályzat frissítésén dolgozó munkacsoport.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik