Nagyvilág koronavírus

Akár már márciusban bevezethetik a digitális vakcinaigazolást Magyarországon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Várhatóan február végéig tart az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platform tesztelése Magyarországon. A vállalat lapunk megkeresésére közölte, hogy ezt követően a kormány a különböző modulokat fokozatosan teheti elérhetővé az állampolgárok számára.

Január végétől várhatóan február végéig tart az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platform tesztelése Magyarországon, amellyel hamarosan akár utazáskor, akár szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni vakcinát.

A 24.hu megkeresésére a vállalat közölte, Jüri Ratas azóta már lemondott észt kormányfő 12 állam miniszterelnökét kereste fel 2020 decemberében, és a VaccineGuard esetleges teszteléséről akkor el is kezdődtek a konzultációk. Magyarország az elsők között mondott igent a pilotra, ami jelenleg is zajlik. Észtországban és Izlandon ez a szakasz már lezárult, utóbbi el is kezdte alkalmazni a gyakorlatban a platformot.

Az egy hónapos tesztidőszak lényege, hogy átfogó képet kapjanak arról, a VaccineGuard funkciói kielégítik-e Magyarország igényeit. Cél, hogy az oltási tanúsítványok kiadását és az oltási kampányok lebonyolítását is hatékonyabbá tegyék. Erre minden esély megvan, a Guardtime technológiája ugyanis nemcsak oltási igazolásként szolgálhat nemzetközi szinten is, de valós időben követi a vakcinák mozgását, egyúttal visszacsatolást ad a gyógyszergyáraknak az oltóanyagok felhasználásával kapcsolatban. Mindezt úgy, hogy a személyes adatok védelmére komoly hangsúlyt helyeznek.

Digitális igazolás a plasztikkártya helyett?

A Guardtime január végén jelentette be, hogy Magyarország is beszáll az oltási információs platform fejlesztésébe, elsők között a világon.

A cég lapunkkal most azt közölte, leghamarabb február végén érhet véget a pilot, ezt követően pedig — ha a magyar kormány alkalmasnak találja — a különböző modulokat fokozatosan élesíthetik, és tehetik elérhetővé az állampolgárok számára.

Ennek azért is lehet létjogosultsága, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben arról beszélt, elképzelhető, hogy idővel más szabályok vonatkoznak majd a beoltottakra. Példaként említette, lehet, hogy ők este 8 után mentesülhetnek a kijárási tilalom alól.

Mohos Márton / 24.hu

Az is lehetséges, hogy a nyitást követően csak a beoltottak mehetnek majd bizonyos meghatározott eseményekre. Az pedig szinte biztosnak tűnik, hogy az országok egy darabig csak negatív koronavírusteszt vagy vakcinaigazolás felmutatásával engedik el a karanténkötelezettséget a külföldről érkezőknek.

Gulyás elmondása szerint itthon plasztikkártyával igazolhatják majd magukat a védettséget szerzők, de ahhoz, hogy az oltási igazolás átláthatóan működjön nemzetközi szinten is, egy olyan közös platform lehet a megoldás, mint a VaccineGuard. A magyar kormány vélhetően jó időben lépett, mert a cég tájékoztatása szerint mostanra több tucat országgal tárgyalnak, és kapcsolatban vannak nemcsak az Európai Unióval, hanem az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) is, az érdeklődők száma pedig folyamatosan nő.

A tesztidőszakban személyes adatokat nem használnak, a cél egyelőre a platform alkalmasságának a vizsgálata. Magyarán hogy a felületet össze lehet-e hangolni az oltási eljárás folyamatával és az oltásban résztvevő intézmények informatikai rendszerével. Ha ez sikerrel jár, onnantól az állampolgárok bevonásával is alkalmazható a platform.

QR-kóddal térhet vissza az élet

A VaccineGuard működése a gyakorlatban egyszerű, mondta a 24.hu-nak Ain Aaviksoo, a Guardtime főorvosa.

Az oltási tanúsítványt minden országban a megfelelő egészségügyi szervezet állítja ki. A beoltott állampolgárok az igazolást nyomtatva vagy e-mailben kapják meg az adott intézménytől, de a jövőben akár mobilalkalmazáson is igényelhető lesz. Fontos, hogy minden esetben az állampolgárnak kell kérnie az igazolást.

A platformon nem jelenik meg a tanúsítvány, csak annak kriptográfiai jele, tehát egy QR-kód a hitelesség megőrzése érdekében. A QR-kód lényegében az ellenőrzést végző rendszerrel való kommunikációért felel, továbbá utal a kriptográfiai érvényességi pecsét hitelesítési helyére. Csak az arra jogosult intézmények adhatnak ki ilyen tanúsítványokat, és a kibocsátás után már nem módosíthatnak azon, különben az azonosítás nem fog működni

– magyarázta a szakember.

Ha valaki például utazna, és vakcinaigazolást kérnek tőle, csak be kell mutatnia a QR-kódot a telefonján az ellenőrzést végző személynek, például a határőrnek, aki beszkenneli, majd a sikeres azonosítás után léphet tovább. Természetesen azokra is gondoltak, akiknek nincs okostelefonjuk, ők papír alapon kérhetik az igazolást.

Mohai Balázs / MTI

Ain Aaviksoo elmondta, a platform számos helyzetben alkalmazható, így kulturális és sporteseményekre vagy más rendezvényhelyszínekre való beléptetéskor is.

Az ellenőrző szerveknek csak egy kamerás mobiltelefonra van szükségük, és a QR-kódot leolvasva azonnali visszacsatolást láthatnak arra vonatkozóan, hogy az adott állampolgárt beoltották-e már a koronavírus ellen.

Nincs adat, amit tárolnának

Aaviksoo szerint személyes adat és egészségi információ senkiről nem kerülhet ki a rendszerből.

A VaccineGuard megoldásának kulcsa, hogy már meglévő és bevált technológiákat használunk. Ezeket számos szektorban és országban alkalmazzák már, mi pedig az egészségügyi és adatvédelmi szakértőkkel az oltási kampányhoz igazítottuk azokat. A WHO a kezdetektől fogva megköveteli, hogy a platform megfeleljen a legszigorúbb biztonsági követelményeknek, ilyen Európában a GDPR. A dokumentációkat átadtuk Magyarországnak és az Európai Bizottság illetékes szerveinek is. A rendszer szigorú tesztelésen megy keresztül, mielőtt bárkinek a személyes adata felkerülne

– magyarázta.

A VaccineGuard az úgynevezett KSI blockchain (blokklánc) technológiát alkalmazza, amit a Guardtime fejlesztett ki még 2007-ben a kibertámadások megelőzése céljából. Eredetileg arra tervezték, hogy ha valaki egy, ötven vagy száz év múlva bemutat egy dokumentumot vagy digitális fájlt, ellenőrizhető legyen annak eredetisége.

A megoldással olyan mennyiségű adat kezelhető, amire más blokklánc-technológia nem képes, másodpercenként 10-12 tranzakció védhető meg vele. Ez azt jelenti, hogy az eredeti adat gyakorlatilag sosem hagyja el a forrást, és nem tárolódik a blokkláncban

– fogalmazott a főorvos.

Ain Aaviksoo Ain Aaviksoo

A technológia alapja egy kriptográfiai eljárás, amit hashingnek neveznek. A lényege röviden az, hogy csak egyirányúan működik, kifelé nem történik adattovábbítás. Tehát amikor rákerül a platformra az oltási igazolás, az adatok nem tárolódnak rajta, csak az eredményt, ez esetben az oltottságot látni. Ezért van az, hogy ha valaki elhagyja a vakcinaigazolást (vagy a telefonját), az eredeti forrástól kell újat igényelnie. Ha pedig törölni szeretné az igazolást a rendszerből, szintén az azt kiállító szervhez kell fordulnia. Ugyanez igaz a teszteredményekre is, ugyanis a VaccineGuard azok tárolására is képes.

Óriási az érdeklődés a platform iránt

Ain Aaviksoo lapunknak kifejtette, a platformjuk képes az oltóanyagok nyomon követésére is. Minden vakcina egyedi sorozatszámmal rendelkezik, a koronavírus elleni oltóanyagok esetében mindegyik ampullának van azonosítója. (Az a gyártótól függően változik, hogy egy-egy ampullában mennyi ember beoltására elegendő dózis van, a Pfizerében hat, a Modernáéban tíz.) Erre azért van szükség, hogy folyamatosan figyeljék az adott vakcinák előnyeit és hátrányait azok teljes életciklusa során, például az esetleges mellékhatások azonosítása érdekében.

A VaccineGuard ezt, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében végzett kulcsfontosságú közegészségügyi tevékenységet is biztosítja. Ezáltal nemcsak az egyes országok tudják valós időben figyelni, hogy milyen gyorsasággal halad az oltási programjuk, hanem a gyógyszergyárak is azonnali visszacsatolást kapnak a forgalmazásról anélkül, hogy személyes adatokhoz jutnának hozzá.

Aaviksoo közölte, a tesztelés után reményeik szerint Magyarország is használni kezdi majd a platformot. A pilothoz heteken belül 15 további ország csatlakozhat, miközben sokakkal tárgyalásban állnak.

Azt szeretnénk, hogy minél több embernek segítsünk mihamarabb visszaadni a normális életét. Még fontosabb, hogy segítsük az oltási programok hatékonyságának növelését

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik