Tech koronavírus

Magyarország is részt vesz a vakcinaigazolás tesztelésében

AFP
AFP

Magyarország, Észtország és Izland csatlakozott elsőként a Guardtime által fejlesztett VaccineGuard teszteléséhez. Európa vezető deep tech vállalata a lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, az új platform célja, hogy összehangolja a globális oltási programokat a megbízható vakcinaigazolások segítségével.

Az AstraZeneca észt leányvállalata is részt vesz a kísérletben, amely megbízható visszacsatolást nyújthat a vakcinázásról a gyártók, az egészségügyi szolgáltatók, a hatóságok és az állampolgárok között.

Büszkék vagyunk rá, hogy Izland, Észtország és Magyarország csatlakozott az új fejlesztésünk teszteléséhez. Ezek az országok a legaktívabb és legsikeresebb fejlődő államok közé tartoznak a koronavírus elleni védekezésben. Nagyon várjuk, hogy együtt dolgozzunk velük ezen a projekten és megosszuk az eredményeinket más országokkal, hogy minél előbb visszatérhessünk a normális életünkhöz

– mondta Ain Aaviksoo, a Guardtime vezető orvosa.

A VaccineGuard képes lesz kiemelten fontos adatok megjelenítésére, információkat nyújt a vakcinák terjesztéséről, azok beadásáról, figyeli a nemzeti és helyi előírások betartását, ezáltal meg tudja határozni az adott állampolgárok jogosultságát a vakcinára, valamint azt is, hogy mikor kerülhetnek sorra az oltási programban. Emellett a nap 24 órájában valós idejű adatokat szolgáltat az egészségügyi hatóságoknak az oltási programról és annak eredményeiről.

A platform automatizált jelentéseket küld az oltási helyekről, figyelemmel kíséri az oltásállományt, lehetőséget nyújt az esetleges mellékhatások jelentésére, így minden korábbinál gyorsabban és hatékonyabban lehet kivizsgálni azokat.

A Guardtime honlapja szerint a VaccineGuard azért is lehet kiváltképp hatékony a kormányok számára, mert nem tárolnak rajta személyes adatokat, nem kell új infrastruktúrát kiépíteniük, működik digitális és papíralapon egyaránt, könnyű integrálni a meglévő IT-rendszerekbe és nem utolsó sorban hatalmas előrelépést jelent az oltási program megfigyelésében.

A VaccineGuard nyilvántartja, hogy az állampolgárok beoltották-e már magukat, de teszteredményeket is fel lehet vinni a felületre.

Az észt kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még tavaly októberben kötött megállapodást egy digitális vakcinaigazolás kifejlesztésére annak érdekében, hogy felgyorsíthassák a COVAX folyamatát. Ennek részeként készült el a Guardtime fejlesztése.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik