Nagyvilág

Már első napján lebontja Trump örökségének jó részét Joe Biden

Michael M. Santiago Getty Images
Michael M. Santiago Getty Images
Az USA visszatér a WHO-ba és a párizsi klímaegyezményhez, és a mexikói határon épülő fal munkálatait is azonnal felfüggesztik.

Kampányígéreteit teljesítendő tizenhét rendelet ír alá már a beiktatása napján, szerdán Washingtonban Joe Biden megválasztott amerikai elnök, egyebek mellett az Egyesült Államok visszatéréséről a párizsi klímaegyezményhez és az Egészségügyi Világszervezetbe, közölték tanácsadói.

  • Az országban eddig 400 ezer áldozattal járó koronavírus-járvány korlátozása érdekében az új elnök rendeletet ad ki a kötelező maszkviselésről a szövetségi intézményekben és a szövetségi alkalmazottaknak.
  • A bevételi forrásukat elvesztőknek meghosszabbítja a kilakoltatásra és a szövetségi forrásból fizetett diákhitelek törlesztésére elrendelt moratóriumot.
  • Már szerdán levelet küld az ENSZ-be, hogy az Egyesült Államok egy hónapon belül ismét csatlakozhasson a párizsi klímaegyezményhez. Az új elnök visszavonja az előző kormányzat klímaváltozással kapcsolatos deregulációs intézkedését is, így a Donald Trump távozó elnök által az Egyesült Államok és Kanada között építendő Keystone XL kőolajvezeték építésének tervére kiadott engedélyt, és moratóriumot rendel el az Alaszkai Természetvédelmi Rezervátum területén a Trump-kormányzat által nemrég engedélyezett kőolaj- és földgázkitermelési fejlesztésekre.
  • Biden visszavonja az elődje által meghozott vitatott bevándorlási rendeletet, amely megtiltotta a belépést az Egyesült Államokba a muzulmán többségű országok állampolgárai számára.
  • A demokrata párti elnök kihirdeti a Mexikóval közös határon épülő, a védelmi minisztérium költségvetéséből finanszírozott fal munkálatainak felfüggesztését is.
  • Ezzel párhuzamosan Biden bevándorlási törvénytervezetet nyújt be, amely több mint 700 ezer, még gyermekként illegálisan az Egyesült Államokba érkezett fiatal és más rendezetlen helyzetben lévő bevándorló számára kínálja fel bizonyos időkorlátok és feltételek mellett a honosítás lehetőségét. A tervezet előirányozza még négy év alatt 4 milliárd dollár biztosítását a határőrizet megerősítéséhez Salvador, Guatemala és Honduras határán, illetve a három országnak nyújtandó segélyprogramhoz, ezekből az országból érkezik ugyanis a legtöbb bevándorló és menekült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik