Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Sehol nem tart Trump híres határfala

A fal majdnem készen van

– jelentette ki Donald Trump egy Wisconsin államban tartott, október 17-ei kampányrendezvényen, miután a közönségből valaki felkiáltott a színpadra, hogy Build the wall!, azaz Építsd fel a falat!, utalva az amerikai elnök 2016-os kampányának legfőbb ígéretére, arra, hogy falat húznak fel a mexikói-amerikai határra, hogy megállítsák a Közép- és Dél-Amerikából érkező bevándorlókat.

Az elnök az év eleje óta többször kijelentette, hogy még az idén négyszáz mérföldnyi – azaz nagyjából 640 kilométer hosszú – határfalat húznak fel, október 15-én pedig már múlt időben beszélt erről. Ez azonban nem igaz. Az amerikai kormány akkori legfrissebb, október 12-ei adatai szerint nagyjából 360 mérföld (580 kilométer) falat, illetve falnak nevezett kerítést vagy akadályt építettek fel a mexikói határra, azonban pár kilométernyi határszakasz kivételével olyan helyen épült kerítés, ahol korábban is volt.

A Trump-kormányzat az idén igyekezett mindent megtenni, hogy még az elnökválasztás előtt elérjék a négyszáz mérföldet, és az elnök tarthasson egy ünnepélyes átadást, ezért szeptember óta példátlan sebességgel építik a kerítéseket, akár a természetvédelmi területeket is figyelmen kívül hagyva.

Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Milyen hosszú a fal?

Trump a 2016-os elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy a majdnem kétezer mérföld hosszú amerikai-mexikói határra áthatolhatatlan falat épít, de jelezte, hogy csak ezer mérföld hosszan lesz szükség erre, mert a maradék részen a természetes akadályok, hegyek és folyók zárják el a határt a bevándorlók elől. Amikor erről elkezdett beszélni, már nagyjából 650 mérföld (ezer kilométer) hosszan volt kerítés a mexikói határon, és ez azóta sem nagyon változott. Az elmúlt négy évben alig történt előrelépés: 2019 januárjában még sehol nem épült új kerítés, és az idén kezdtek csak igazán bele az építkezésbe.

Júniusban 216 mérföldnél (350 kilométer) tartottak, de mindössze három mérföld volt az a szakasz, ahol előtte nem volt semmilyen kerítés. Szeptember közepére ez kilenc mérföld lett. A többi szakaszon csak a már meglévő kerítést cserélték újra, vagy a meglévő akadály mellé építettek egy második kerítést.

Fal vagy kerítés?

Az előző elnökválasztási kampányban Trump kijelentette, hogy falat álmodott a mexikói határra, aminek magassága 10 és 15 méter között ingadozik. Az „erőteljes, áthatolhatatlan, megmászhatatlan és gyönyörű” falat ígérete szerint szenzorokkal egészítenék ki, amikkel fel lehet fedezni az alá ásott alagutakat, valamint őrtornyokat is helyeznének rá, és légi megfigyelést is bevetnének.

A betonfalból végül nem lett semmi. Bár Trump elnökként több prototípustervet is készíttetett, azok közül végül egyet sem használtak fel, mert nem feleltek meg a határügynökség elvárásainak. Végül egy inkább kerítésre emlékeztető építményt kezdtek el felhúzni: betonnal kitöltött acélgerendákból álló akadályt, aminek a magassága 5,5 és 10 méter között váltakozik.

A New York Times cikke szerint Trump tervezgetés közben felvetette, hogy áramot kellene vezetni a kerítésbe, aminek tetejét tüskékkel láthatnák el, és aligátorokkal teli vizesárkot is akart. Az elnök ezt cáfolta. Azt viszont biztosan akarta, hogy fessék feketére az acélt, hogy az a sivatagi napsütésben olyan forróvá váljon, hogy égessen.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Mindazonáltal bár Trump azt állította, még profi hegymászók sem tudtak átmászni a falon, az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint a határkerítés nem annyira áthatolhatatlan, mint ígérte. Mexikói csempészek alig száz dollárba kerülő, bárki számára elérhető fűrészekkel át tudták vágni a fémoszlopokat, és kiderült, hogy falmászók (köztük egy nyolcéves lány) könnyedén meg tudják mászni, és létrával is át lehet jutni rajta, El Pasóban pedig betonvasból készült, álcázott létrákat kezdtek el használni.

Röhögnek a bevándorlók és a csempészek Trump határfalán
Donald Trump még az előző választási kampányában a világ legtökéletesebb, teljesen áthatolhatatlan határfalát ígérte a mexikói határra, de azt könnyedén le lehet gyűrni pár dolláros létrákkal, egyszerű fűrészekkel vagy egy könnyed mászással. Egyes részeit még el is lopták a mexikóiak.

Mexikó nem fizeti

A határfallal kapcsolatos fontos kérdés egyike volt, hogy mennyibe fog kerülni, és honnan lesz rá meg a pénz. Trump a kampányban azt mondta, hogy Mexikó fogja állni a számlát, de ebből semmi nem lett, a határfal építését az amerikai adófizetők állják.

Amikor ez világos lett, Trump közölte, hogy meg fogják adóztatni az Egyesült Államokban élő mexikóiak által az otthon maradt családtagoknak küldött pénzeket, sőt elkobozzák azokat, de ez sem történt meg, majd arról is beszélt, hogy a határt átlépő autósokat sújtó belépési díjból jöhet össze pénz.

Az adóbevételek elköltéséről azonban a kongresszus dönt, és a törvényhozók nemigen akartak pénzt áldozni Trump kampányígéretére, mire ő még a kormányzat egy részének a működését is leállította 2018 és 2019 fordulóján, hogy megkapja az 5,7 milliárd dollárt, amit a fal építésére kért. Végül csak 1,3 milliárdot kapott.

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Ezek után Trump vészhelyzetet hirdetett a déli határnál, közölve, hogy így lehetősége van a kongresszus által más célokra szánt pénzt használni a fal építésére: 6,3 milliárd dollárt a drogellenes alapból, 3,6 milliárdot a katonai építkezésekre szánt alapból, 600 millió dollárt pedig a kereskedelmi minisztériumtól tervezett átcsoportosítani. Ezt azonban bíróságokon támadták meg, és október 10-én egy szövetségi bíróság úgy ítélte meg, hogy a katonai építkezésektől elvett 3,6 milliárd dollárt illegálisan használták fel a falépítésre, amit emiatt le kell állítani.

Érdekli ez még az embereket?

Az egyebek mellett az illegális bevándorlás elleni kemény fellépéssel elnökválasztást nyerő Trump fontosnak tartotta, hogy teljesítse egyik fő kampányígéretét, de ez a mostani elnökválasztáson már sokadrangú kérdés lesz a koronavírus-járvány miatt. A közvélemény-kutatások szerint a választók számára sokkal fontosabb az egészségügy és a gazdaság helyzete, valamint a járvány elleni küzdelem, mint a bevándorlás, így kérdéses, hogy a fal ügye befolyásolja-e, hogy Trump vagy demokrata kihívója, Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke.

Kiemelt kép: Saul Loeb / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik