Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Azzal vádolták Trumpék, hogy meghalt és úgy szavazott, de nagyon is él

Két esetben is kiderült, hogy Trump stábjának nincs igaza, nem halottak nevében szavaztak.

Donald Trump nagyon nem akar egyelőre beletörődni abba, hogy nem választották meg újra amerikai elnöknek, pedig talán már ideje lenne, ahogy arról vasárnap is írtunk.

Veszélyes játszmát űz Trump azzal, hogy nem hajlandó átadni a hatalmat
A leköszönő elnök továbbra is harcol a választási eredményekkel, miközben egy bonyolult és nehéz folyamat során fel kellene készítenie az Egyesült Államokat a kormányváltásra.

Folyamatosan választási csalást emleget a (leköszönő) elnök és kampánycsapata, de ezt bizonyítékkal még nem igazán sikerült alátámasztaniuk. Leginkább nem is akarták, vagy nem tudták eddig, aztán az elnökválasztási kampányuk honlapján arról írtak, hogy a legegyértelműbb csalásra bukkantak rá: egy halott ember szavazott.

Valaki felhasználta a georgiai, covingtoni James Blalock személyazonosságát egy szavazathoz a múltheti választáson, pedig Blalock 2006-ban meghalt. A választási csalások áldozatai igazságot érdemelnek

közölték, ami mellé egy képet is mellékeltek a férfi gyászjelentéséről, meg a Twitterre is posztolták:

Trump kampánystábjának egy dologban igaza volt. James Blalock tényleg halott

– írta a Washington Post, hozzátéve, csakhogy nem ő szavazott.

Az atlantai WXIA-TV interjút készített a férfi 96 éves özvegyével, Agnesszel, vagyis Mrs. James Blalockkal. Kiderült, a nő a férje neve alatt szerepel a választási névjegyzékben, ami ma már egy elég ritka gyakorlat, de továbbra is törvényes. A nő mindig is így szavazott, a szavazói regisztrációján pedig aláírásként Mrs. James E. Blalock, Jr. szerepel, így írt alá a november 3-án is.

A csatornának a nő elmondta, nem is igazán Bidenre szavazott

Azt hiszem, valójában a másik ellen szavaztam.

Megszólaltattál a georgiai Newton megye választási bizottságának vezetőjét, Philip A. Johnsont is, aki megerősítette a nő beszámolóját, Trumpék cselekedetét pedig „szégyenteljesnek” nevezte. Azt is elmondta, hogy 46 éve foglalkozik joggal, és szerinte nem fordulhatna elő olyan, hogy valaki mielőtt állítana valamit, vagy vádolna, ne ellenőrizné le a mondatának igazságtartalmát.

WXIA még egy esetben cáfolta Trump csapatának az állítását egy halott választóról. Ebben az esetben Trump stábjának a vádja az volt, hogy valaki a nicholsoni Linda Kesler nevében voksolt, de a nő már 17 éve meghalt. Ami szintén igaz, csakhogy a választási bizottság is tudott arról, hogy a nő 2003-ban elhunyt, így nem is szerepelt a választásra jogosultak listáján. Szerepelt viszont Lynda Kesler, aki máshol lakik, máskor van a születésnapja, de valóban szavazott, mert volt hozzá joga.

De hozzátartozik, ezeken kívül is van olyan gyanú, hogy halott emberek nevében szavaztak, Nevadában például két esetben vizsgálódnak emiatt.

Kiemelt kép: JEFF KOWALSKY / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik