Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Egyelőre nem tudjuk, hogy ki lesz az USA következő elnöke

A szerda hajnali adatok szerint a Joe Biden állt közelebb ahhoz, hogy megszerezze a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot, de Donald Trump rendesen belehúzott és még ha le is váltják az elnököt, a demokraták biztosan nem aratnak elsöprő győzelmet.

2020 sok szempontból rendhagyó év, és ez az amerikai elnökválasztás szempontjából sincs másként. Magyar idő szerint szerda kora reggel ugyanis még nem tudhatjuk biztosan, hogy a republikánus Donald Trump, a jelenlegi elnök, vagy a demokrata Joe Biden töltheti a következő négy évet a Fehér Házban, mert sok helyen még nem számolták össze a szavazatokat.

Néhány adatot azért már lehet tudni, még úgy is, hogy nincsenek 100 százalékos feldolgozottsági adatok. Az alábbi ábrán az egyes államokat az elektori szavazatokkal súlyozva ábrázoltuk: államonként egy hatszög egy elektori szavazatot jelent. Így Kaliforniához 55 darab hatszög, Montanához pedig három hatszög tartozik. A szerda délelőtt fél 10-es állás szerint

Joe Bidennek 238, Donald Trumpnak pedig 213 elektori szavazata van, a győzelemhez pedig 270 elektori szavazat kell,

vagyis a demokrata jelölt lehet bizakodó. Már csak azért is, mert a demokrata szavazók voltak azok, akik idén – a koronavírus-járvány miatt – inkább levélszavazást részesítették előnyben, így azok összeszámolásával Biden számai még jelentősen javulhatnak.

Made with Flourish

A késlekedés oka leginkább három olyan állam, amelyek megnyerésével 2016-ban Donald Trump megnyerte az elnökválasztást: Wisconsin, Michigan és Pennsylvania. Az idén a koronavírus-járvány miatt különösen nagy arányban leadott levélszavazatok feldolgozása lassan halad és akár több napba is beletelhet, míg végeznek vele. Ez a három állam a demokraták úgynevezett „kék falának” a legfontosabb része, amely a végeredményt is eldöntheti.

Az biztos, hogy a pennsylvaniai Philadelphiában szerdán már nem fognak több eredményt közölni a levélszavazatokról, pedig cikkünk írásáig a 350 ezer darabból mindössze 76 ezret számoltak össze. Ugyanezen állam harmadik legnagyobb megyéjében akár 40 órába is telhet, míg mind a 239 ezer levélszavazatot összeszámolják.

Wisconsinban 1,9 millió levélszavazatot kell majd összeszámolni, ennek helyi idő szerint kedd reggel álltak neki, Michiganben pedig még ennél is több, 3,1 millió levélszavazat érkezett be, így ott a végső eredményre előreláthatólag péntekig kell várni.

Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton
Vége az idegtépő küzdelemnek a Fehér Házért, a demokrata jelölt nyert. Donald Trump nem gratulált legyőzőjének, vitatja az eredményt.

Bár végeredményt egyelőre nem tudnak hirdetni, természetesen nem volt eseménytelen az éjszaka. Floridában rögtön az elején izgalmas verseny alakult ki, egy darabig Biden és Trump fej fej mellett haladt, végül a republikánus jelölt győzött. Trump számára ez fontos lépés volt, Florida nélkül ugyanis rögtön elszálltak volna az esélyei az újraválasztásra.

Hasonlóan érdekesen alakultak a texasi számok is: ebben az államban évtizedek óta hagyományosan a republikánus jelölt nyer, és ez nagy valószínűséggel idén sem lesz másképp. Azonban Biden az elején vezetni tudott, és 77 százalékos feldolgozottságnál mindössze 5 százalékponttal maradt le Trumptól. Izgalmasan alakult Virginia is, ahol sima Biden-sikert prognosztizáltak, Trump mégis egyre jobban elhúzott, ám végül Bidennek sikerült fordítania.

Kiemelt kép: JIM WATSON, MANDEL NGAN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik