Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: A kocsmákat nem zárjuk be

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban a kormány legújabb intézkedéseiről.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányülésről elmondta, hogy az azon meghozott legfontosabb döntésekről Orbán Viktor már tájékoztatta a lakosságot.

Az egész világon romlik a koronavírus-helyzet, Európában főleg, Magyarországon is egyre magasabb azok száma, akiket kórházban kell ápolni. Még ma átlépheti az ötezrest határt a kórházban kezelt betegek száma. Azt kérik az Országgyűléstől, hogy hosszabbítsák meg a rendkívüli veszélyhelyzetet 90 nappal.

A kormány arra kéri Budapestet és a megyei jogú városokat, hogy sűrítsék a közlekedési járatokat, az ingyenes parkolás miatt pedig ugyan lehetnek dugók, de ez még mindig jobb, mintha terjedne a járvány. Gulyás Gergely kiemelte: a rendezvénykorlátozás észszerű és indokolt, minden olyan helyet bezárnak, ahol zene van és a kiszolgálás asztaloknál történik.

A kormányülés előtt megmérik a résztvevők testhőmérsékletét, tartják a védőtávolságot, a maszk viselése nem kötelező, de van, hogy felveszik. Erre azért kérdezett rá az ATV munkatársa, mert ma kiderült Szijjártó Péterről, hogy elkapta a koronavírust.

Ma 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-betegek rendelkezésére, de az elektív, halasztható beavatkozások leállításával újabb kapacitások vonhatók be. A mostani, 32 ezres ágyszám a mostani tendencia szerint december közepére telhetnek be, de erre az esetre is van forgatókönyve az operatív törzsnek. Egyes kórházakban már leállították az elektív beavatkozásokat. Az, hogy Magyarországon sok a kórházi ágy, ebben a helyzetben kifejezetten előnyös. Van elég orvos, igény esetén az  ötöd-, hatodéves orvostanhallgatók is bevonhatók az ellátásba.

Arra a felvetésre, hogy várható-e újabb szigorítás, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ezen a héten már kétszer szigorítottak, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet. A kormány tárgyal az AstraZeneca-vakcina ügyében. Vzsgálják, hogy meg tudják-e korábban venni máshonnan vakcinát. Az EB szóvivőjének nyilatkozata  tájékozatlanságra vall, mivel egy ilyen oltás ingyenes és önkéntes lehet. Az uniós jog szterint a tagállamok ideiglenesen most is engedélyezhetnek vakcinát. A legrosszabb, már-már túlzóan pesszimista forgatókönyv szerint maximum 10 ezer ember kerülhet lélegeztetőgépre.

Az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a kocsmákat nem zárják be, mert a koronavírus a zenés-táncos helyeken terjed leginkább. A PDSZ azt kérte, hogy vezessék be az online oktatást, a miniszter szerint azonban ez nem indokolt, felmérték a kapacitásokat. Szintén az RTL Klub kérdezett rá, hogy tervezik-e az országos tesztelést, a tárcavezető elmondta, hogy a WHO protokollja szerint járnak el, de már tömegessé vált a tesztelés.

Gulyás azt is elmondta, hogy az M0 hídjának lezárása miatt vizsgálják, hogy kizárják a kivitelezőket a további tenderekből, mert szerinte rossz minőségben végezték el a munkát.

A miniszter a HírTV kérdésére elmondta, hogy a korábbi különleges jogrend áll vissza, tehát a polgármesterek megkapják a katasztrófavédelmi törvényben jegyzett pluszjogköröket, és a közgyűlés helyett dönthetnek. Szintén elmaradnak a most hétvégére kitűzött időközi választások, de a hetedik és nyolcadik kerületben egy képviselő lemondásával és egy másik tragikus halálával megürült mandátumokat eleve csak március környékén tudták volna betölteni.

Gulyás azt is elmondta, hogy senki nem írhatja felül azt a megegyezést, amelyet a tanácsban kötöttek a miniszterelnökök, ha másik megegyezést szeretnének elfogadni az Európai Parlamentben, akkor a magyar kormány vétózni fogja a költségvetést, és nem fogja ratifikálni a segélycsomag elfogadásához szükséges saját forrásokról szóló törvényt.

Gulyás szerint felmerült az idősek vásárlási sávjának bevezetése is, de megosztott volt erről a kormány, és elvetették. De lehetséges, hogy a jövőben újra bevezetik. Az iskolák esetében az alapítványi iskoláknak megvan a lehetősége, hogy távoktatásra álljanak át, az állami iskoláknál viszont az állami iskolafenntartónak kell erről döntenie. Az egyetemek minden esetben saját maguk dönthetnek erről.

A Telex kérdésére Gulyás elmondta, hogy ha egy szórakozóhelyen ültetett kiszolgálás, pult és zene is van, akkor be kell zárnia.

Ott vannak veszélyben az emberek, ahol táncolni lehet

– mondta Gulyás. Hozzátette, hogy ha egy stadionban nem tartják be a szabályokat, akkor a stadionokat is be lehet zárni, zártkapusak lesznek a meccsek. Szerinte a rendező feladata, hogy a már kiosztott jegyek esetében betarttassa a szabályokat.

A miniszter szerint azért éjféltől van kijárási korlátozás, mert ha 11-kor zárnak a helyek, akkor éjfélre mindenki hazaér. Ő személyesen nem javasolná a tömeges ottalvós házibulikat, de szerinte, ha valaki éjfélre ott van egy lakásban, és ötig nem távozik, azt a rendőrség nem tudja ellenőrizni.

A Telex rákérdezett arra is, hogy sok tanár kapott ajándékba jegyeket a Fradi meccseire, és hogy a kormány szerint javasolt-e, hogy ők részt vegyenek a meccsen. Gulyás szerint a távolságtartási szabályok betartásával részt lehet venni a meccseken.

A miniszter azt mondta, a Fidesz azért nem vett részt a népjóléti bizottság ülésén, mert szerintük Korózs Lajos, a bizottság elnöke korábban kamuvideót gyártott. Amint új elnököt jelölnek, bárkit meghallgathatnak majd.

Gulyás szerint egyelőre nem hoztak olyan szabályozást, hogy ne mondhassanak fel az egészségügyi szakdolgozók a különleges jogrend ideje alatt, de ő személyesen elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen katasztrófa közepén tömegesen hagyják ott az egészségügyet a dolgozók.

Mi meg tudjuk ítélni, hogy ki jelent gondot. Aki tíz évig miniszterelnök volt, az nem hiszem, hogy terrorcselekményt követne el

– mondta végül utolsó válaszként Gulyás arra, hogy korábban kétségbe vonta, hogy egy észak-macedón származású bevándorló be tud-e illeszkedni nyugaton.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik