Nagyvilág koronavírus

Váratlanul eltűnt a koronavírus terjedéséről hírt adó blogger

Chen Qiushi hollétéről csütörtök óta nincs információ.

A koronavírus-járvány ismét rávilágított a szólásszabadság tragikus helyzetére Kínában.

A napokban derült fény arra, hogy meghalt Li Wenliang, az az orvos, aki az elsők között figyelmeztette kollégáit a koronavírusra. Először megírták halálhírét, később az értesülést úgy módosították, hogy az orvos még él és kezelés alatt áll, az eredeti posztot pedig törölték. A vuhani kórház később megerősítette, hogy a férfi belehalt a fertőzésbe.

Li Wenliang ajtaján korábban a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai kopogtattak, és aláírattak vele egy dokumentumot, amelyben elismeri, hogy rémhíreket terjesztett, amivel súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

A közösségi oldalakon komoly felháborodás-hullám söpört végig, a kormánytól bocsánatkérést váró internetezők a szólásszabadságot követelő hashtaggel posztoltak – a cenzúra pedig ezek után könnyedén lecsapott minden egyes „veszélyes” bejegyzésre.

És máris itt az újabb eset, ami felkavarta a demokrácia, az emberi jogok iránt aggódókat. Chen Qiushi a járvány kitörése óta tudósított Vuhanból a vírus kirobbanásának epicentrumából; a blogger fotók és videók formájában dokumentálta, közösségi oldalakon terjesztette a híreket a fertőzés sújtotta országrészből.

A férfi február 6-án váratlanul etűnt.

Mivel számítani lehetett arra, hogy a hatóságokat zavarni fogja a nem hivatalos hírek terjedése, Chen Qiushi többnyire barátai társaságában jelentkezett be az interneten, ráadásul a közösségi platformokon használt jelszavait is rájuk bízta arra az esetre, ha „vele valami történne”.

Így miután csütörtök este óta nem tudták elérni Chent, kiposztolták a Twitterére anyja videóüzenetét: a nő könyörögve kéri az ismerősöket, hogy segítsenek megtalálni a fiát.

Az internetezőket rendkívüli módon felzaklató eltűnésre az első magyarázat az volt, hogy Chen Qiushi karanténban van. A CNN által megkérdezett rendvédelmi szervek azonban nem tudtak hivatalos választ adni a férfi hollétéről.

Chen Qiushi tudósított a vérbe fojtott hongkongi tüntetésekről is, amelyek után az állami cenzúra törölte közösségi hozzáféréseit. Csak a Weibo oldalon 740 ezer követője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik