Nagyvilág koronavírus

Tényleg meghalt az orvos, aki az elsők között figyelmeztette kollégáit a koronavírusra

A vuhani kórház megerősítette, hogy meghalt Li Wengliang szemészorvos — írta meg a BBC.

A 38 éves orvos halálhírét már csütörtökön megírta az állami Global Times, az értesülést azonban később úgy módosították, hogy az orvos még él és kezelés alatt áll, az eredeti posztot pedig törölték. Később a BBC-nek helyi orvosok arról beszéltek, hogy miután a kormány emberei szembesültek a halálhír okozta reakciókkal, utasították a lapokat, hogy módosítsák cikkeiket.

Li Wenliang ajtaján korábban rendőrök kopogtattak, miután a helyi közösségi média egyik csoportjában az új vírus veszélyeire figyelmeztette kollégáit.

Wenliang tavaly decemberben hét, a SARS-hoz hasonló megbetegedésre lett figyelmes a vuhani kórházban. A betegségeket a vuhani halpiaccal kötötték össze, a betegeket karanténba helyezték. December 30-án a szakorvos a kínai közösségi média, a Weibo egyik csoportjában figyelmeztette az új fertőzésre kollégáit és arra kérte őket, hogy viseljenek védőruházatot a fertőzés elkerülése érdekében. Wenliang doktor még nem tudta, hogy az új fertőzés a koronavírus.

Négy nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai kopogtattak ajtaján azt arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elismeri, hogy rémhíreket terjesztett, amivel súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

Kiemelt kép: Weibo/BBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik