Nagyvilág

A Vatikán titka: ez a teendő, ha apa lett a pap

Kiderült, külön szabályozás vonatkozik rájuk. A titokról egy katolikus pap fia rántotta le a leplet. Csaknem 50 ezer sorstársa van a világon.

Titkos előírások vonatkoznak azokra a papokra, akik tisztasági fogadalmuk ellenére gyermeket nemzenek – írta honlapján a New York Times. A lapnak Vincent Doyle ír pszichoterapeuta azt mondta, maga látta a dokumentumot, amikor Rómába utazott, miután felnőttként megtudta, pap volt az ő apja is.

A férfi 28 éves koráig keresztapjaként ismerte vér szerinti apját.

A vatikáni szóvivő megerősítette, valóban létezik egy irányelveket megfogalmazó belső dokumentum. Alessandro Gisotti szerint a szabályzat alapja a gyermek védelme. Azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, teljesen szenteljék magukat szülői kötelezettségüknek. Egyházi szakértők szerint ez inkább csak ajánlás, mint kőbe vésett parancs.

Vincent Doyle Coping International néven alapított egy olyan támogató szervezetet, amely segít a papok gyermekeinek, hogy  megbirkózhassanak a szégyenérzettel, egymásra találhassanak, kapcsolatot teremthessenek apjukkal.

A titkos, online csoportnak összesen mintegy 50 ezer tagja van a világ 175 országában. 

Ez a következő botrány

– mondta Doyle, jelezve, a papok gyerekei ott vannak mindenhol, miközben tisztasági fogadalmuk értelmében tartózkodniuk kell a nemi élet minden formájától. Az egyház nem akarja fontolóra venni a cölibátus felszámolását vagy választhatóvá tételét, noha Rodrigo Borgiának – a későbbi VI. Sándor pápának – is számos gyermeke született.

Csütörtökön négynapos nemzetközi konferencia kezdődik Rómában az egyházat érintő szexuális visszaélésekről. Néhány hete a gyermekek szexuális zaklatását övező botrányok után maga  Ferenc pápa ismerte el, hogy katolikus papok apácákat molesztáltak és erőszakoltak meg. A pápa szerint több erőfeszítést kellene tenni ezekben az esetekben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik