Nagyvilág

Szándékosan hazudott Trump volt kampányfőnöke, de az elnök még megmentheti

Egy fokkal nehezebb helyzetbe került az ellene folyó eljárás során Paul Manafort, Donald Trump 2016-os elnöki kampányának vezetője. Az ügyben eljáró bíró, Amy Berman Jackson szerint ugyanis

Manafort annak ellenére, hogy vállalta, együttműködik az elnökválasztási kampány esetleges orosz befolyásolását vizsgáló különleges ügyész csapatával, a Robert Muellernek adott vallomások során többször hazudott.

Ez pedig súlyosbíthatja a büntetést.

Amint arról több cikkben is beszámoltunk, Manafort ellen két eljárás indult. Az egyik Virginia államban adócsalás miatt, amelyben tavaly augusztusban ítéletet is hoztak. Ezek szerint a volt kampányfőnököt ötrendbeli adócsalásban, kétrendbeli banki csalásban, illetve külföldi bankszámla eltitkolásában találták bűnösnek.

A másik, washingtoni eljárás, amelyben március 13-án hoznak ítéletet, azt vizsgálja, hogy Manafortnak milyen orosz kapcsolatai voltak. Mueller többek között azzal vádolta meg Manafortot, hogy megosztotta a Trump-kampány közvélemény-kutatási adatait régi ukrán ismerősével, Konsztantyin Kilimnyikkel, aki az FBI szerint kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálattal, illetve hogy 2017-2018-ban Manafort egy olyan ukrajnai béketerven dolgozott, amely az oroszoknak kedvezett volna.

Hamisan énekelt

Az előző ügyben hozott, tavaly nyári ítélet után Manafort vádalkut kötött Muellerékkel, ennek értelmében szeptember és november között összesen 12 alkalommal kérdezték ki az oroszokkal kapcsolatos ügyek miatt és kétszer vádesküdtszék előtt is megjelent.

Végül november 26-án a különleges ügyész csapata arra jutott, hogy Manafort ebben az időszakban többször is hazudott nekik, ezzel pedig megszegte a megállapodást. Manafort védői szerint szó sincs szándékos hazugságról, védencük csak rosszul emlékezett bizonyos eseményekre.

Robert Mueller
Fotó: Alex Wong/Getty Images

A Vox összeszedte, mi az a három téma, amelyben Muellerék szerint Manafort hazudott, és amelyben Berman Jackson bírónő is a különleges ügyésznek adott igazat:

  • Manafort 2016-ban segített létrehozni egy Trumpot segítő politikai akcióbizottságot, az élére egy barátját tette, majd ez az akcióbizottság 125 ezer dollárt fizetett Manafort ügyvédi díjának kiegyenlítésére. Manafort három sztorival is előállt ennek magyarázatára, de ha tényleg ez történt, akkor egyszerűen megcsapolta a kampánybüdzsét.
  • Manafort azt állította, hogy az Ukrajnával kapcsolatos béketervről, amely az Oroszországgal szembeni szankciók megszüntetésével is járhatott volna, csak 2016-ban beszéltek röviden Kilimnyikkel, de aztán elvetették az ötletet. A vizsgálat során azonban olyan bizonyítékok kerültek elő, amely szerint még 2018 elején, azaz jóval Trump megválasztása után is tárgyaltak róla.
  • Egy, az igazságügyi minisztérium által folytatott vizsgálatban Manafort ismételten hazudott, hogy egy másik személy ártatlanságát bizonyítsa. Hogy pontosan milyen ügyről van szó, nem tudni, de feltételezések szerint a Trump-kampánnyal vagy -kormánnyal függ össze.

Jön az elnöki kegyelem?

Két vádpontban a bíróság Manafort mellé állt. Az egyik szerint Manafort és Kilimnyik megpróbálta befolyásolni a tanúkat, hogy hazudjanak a két férfi munkájáról, amelynek során az előző ukrán kormánynak adtak tanácsokat. Manafort előbb bűnösnek vallotta magát, aztán azt állította, hogy Kilimnyik nem tudta, hogy bűncselekményt követ el, majd újra visszatáncolt az első vallomásához. Berman Jackson itt nem talált elég bizonyítékot Muellerék állításaira.

A másik arról szólt, hogy Manafort állítólag hazudott arról, hogy sosem állt közvetlen kapcsolatban a Trump-kormányzat hivatalban lévő tagjaival. A bíró szerint a különleges ügyész itt sem tudta bizonyítani azt, hogy a tanácsadó nem mond igazat.

Manafort a washingtoni per márciusi ítélethozataláig biztosan börtönben marad, a virginiai üggyel kapcsolatos második ítéletnek még nincs időpontja. De az sem kizárt, hogy Manafortnak az ítéletektől függetlenül nem kell sok időt börtönben töltenie.

Pletykák szerint ugyanis reménykedik abban, hogy Donald Trump kegyelmet ad neki, ez pedig nem is olyan vad elképzelés, mert az amerikai elnök határozottan nem zárta ki ennek lehetőségét.

Kiemelt kép: Brooks Kraft/ Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik