Nagyvilág

Bűnösnek vallja magát Trump volt kampánymenedzsere

Bűnösnek vallja magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben és az igazságszolgáltatás akadályoztatásában Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke – számolt be az amerikai sajtó bírósági dokumentumok alapján. Manafort pénteken áll újra bíróság elé, de úgy tűnik, hogy sikerült vádalkut kötnie Robert Mueller különleges ügyész csapatával.

A New York Times azt írja, hogy az ügyészség több vádpontot is elejtett, törölték a pénzmosás, a tanúk befolyásolási kísérlete, a bíróság félrevezetése, valamint a külföldi ügynökként történő kötelező regisztrálás elmulasztása vádjait. Az Independent korábban azt írta, hogy a vádak Manafort ukrán kapcsolataival függnek össze, nem az állítólagos orosz befolyásolási kísérlettel.

A CNN riportere a Twitteren később megerősítette, hogy Manafort valóban kész együttműködni az amerikai igazságügyi minisztériummal.

https://twitter.com/eorden/status/1040622942747537409

Magyar idő szerint péntek este megjelentek a részletek is a megállapodásról, ezek szerint

Paul Manafortnak már minden olyan ügyben vallomást kell tennie, amellyel kapcsolatban hasznos információkkal rendelkezik a különleges ügyész szerint. Ebbe tehát beletartozik a 2016-os választási kampány és az orosz beavatkozás is.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a bejelentést követően közleményt adott ki, amelyben azt írta:

Az ügynek egyáltalán semmi köze nincs az elnökhöz, vagy Donald Trump 2016-os győztes kampányához.

A héten több hírportál is arról számolt be, hogy Manafort egy lehetséges peren kívül megegyezésről tárgyal a Trump-kampány, valamint az elnök ellen vizsgálódó különleges ügyésszel, ez pedig nagyon rossz hír Trump számára. Manafort ugyanis könnyedén terhelő bizonyítékokat adhat át Muellernek arról, hogy összejátszott-e a Trump és kampánycsapata az orosz kormánnyal. Erről hosszabban itt írtunk:

Trump volt kampányfőnöke épp arra készül, hogy hátba szúrja az elnököt
Paul Manafort egy éven át ellenállt, és nem adta ki Trumpot az ellene nyomozó ügyészeknek. Trump most viszont kezdhet izgulni.

Manafort ellen idén már egy másik bírósági eljárás is folyt, ennek végén bűnösnek találták adócsalásban. A volt kampánytanácsadó különféle trükkökhöz folyamodott, hogy ne kelljen bevallania az ukrajnai politikai tanácsadásból származó jövedelmét. Az ügyészség szerint Manafort összesen 60 millió dollárt tartott különféle külföldi bankszámlákon, amelyeket fantomcégek nevére nyitottak.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik