Nagyvilág
Fotó: Balázs Attila / MTI

A magyar gyerekek harmadát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség

24.hu
24.hu

2018. 10. 17. 06:19

A szegény magyar gyerekek jó oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz is nehezen férnek hozzá, sőt, alig vannak országok, ahol több gyerek él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint hazánkban, írja a hvg.hu az EU Alapjogi Ügynökségének adatai alapján.

A jelentés szerint csak három olyan EU-s ország van, ahol több gyereket fenyeget a szegénység, mint Magyarországon. A magyar gyerekek 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, ennél csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet, az utóbbi két országban egyébként a gyerekek majdnem fele veszélyben van.

Az számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek, aki olyan háztartásban él, ahol

  • az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy
  • a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna, vagy
  • a következő 9 elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

Mint kiderült, a magyar családok 24 százalékában élnek olyan gyerekek, akiknek szülei az utolsó pontban leírt kiadások közül legalább négyet nem engedhetnek meg maguknak.

A jelentés szerzői arra kérték a magyar kormányt, hogy a költségvetés elkészítésekor figyeljenek jobban a gyerekek jogaira. Arra is kitértek, hogy az államnak támogatnia kell az olyan családokat, ahol fogyatékkal élő gyermeket nevelnek vagy ahol csak az egyik szülő neveli a gyerekeket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy nemcsak a pénz hiányzik, hanem több olyan pontot is találtak a jelentés készítői, amelyekkel probléma van hazánkban: nem jut hozzá minden gyermek minőségi oktatáshoz, nem megfelelő a gyerekek egészségügyi ellátása, a szegény nagycsaládosoknak pedig a mindennapi megélhetése is rendkívül költséges.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI Fotó/Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.