Nagyvilág

Moszkva bebetonozta Európa közepébe a falovát: Orbánt

Magyar- és Oroszország fura keringőjéről írt a Newsweek, amiben leírják, hogyan bújt össze Orbán Putyinnal a nyugati értékek ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetett az egyik legboldogabb, amikor Orbán Viktor a Fidesz kétharmados győzelmének tudatában állt színpadra április 8-án este – vezeti fel méretes elemzését a Newsweek. A lap Putyin új európai vasfüggönyéről ír, amivel megosztani akarja a kontinenst. Nem válogat az eszközökben támogatja a katalán szeparatistákat, a Brexitért küzdőket és a francia Nemzeti Frontot,

valamint kamuhírek özönét zúdítja a gyanútlan és naív internetezőkre.

Ilyen volt az is, hogy Jiří Drahoš cseh államfőjelölt pedofil és kommunista kollaboráns, amit egy rakat cseh nyelvű kamuhíroldal átvett, így megkönnyítve januárban a moszkovita Miloš Zeman győzelmét. Azonban Orbán támogatása kiemelkedik a mezőnyből: gázkedvezmények, több milliárd dolláros kölcsön, stratégiai beruházások, a szélsőjobbos csoportok támogatása.

Cserébe sok mindent kap Putyin: Orbán lett Moszkva leghangosabb védelmezője, az Oroszország ellenzi szankciók bírálója, aki rendkívül gyakran látja vendégül az Európa más részein nem szívesen látott orosz elnököt. Eközben Orbán Magyarországon hasonló rendszert épített fel, közpénzzel kitömött oligarchák veszik körül, letörte a független médiát, nekiment a civil szervezeteknek, támadja az EU alapértékeit.

A lánglelkű Orbán

Pedig ugye Orbán Moszkva-ellensnek indult. Itt leírják a kezdeti éveket az oxfordi tanulmányokkal, Soros-ösztöndíjjal, liberalizmussal, a nyugati értékekben hívő Orbánnal. 2004-ben csatlakozott is az ország az Európai Unióhoz, mindenki azt hitte, eljött a kánaán, munka nélkül is gazdagok leszünk. Erre a fiatal magyarok tízezrével hagyták el az országot, a gazdaság stagnálni kezdett, az ország pedig az uniós támogatások függőjévé és nagy kedvezményezettjévé lett:

4,5 milliárd eurót kapott 1 milliárd befizetése mellett.

Eközben az ország Bulgária után az EU legkorruptabbjává vált, az emberek pedig rájöttek, hogy az EU nem oldja meg a gondjaikat, elkezdtek olyanokra szavazni, akik másokra kenik a problémákat. Orbán közben hangosan szidta a Grúziát megtámadó oroszokat, még April Foley amerikai nagykövet is azt jelentette ezért róla Washingtonba, hogy nem egy angyal, de elkötelezett atlantista.

Felidézik a Direkt36 cikkét, amiben arról írt a portál, hogy 2010-ben Matolcsy György mostani jegybankelnök győzte meg Orbánt, hogy gazdaságilag és politikailag is a Kelet érája jött el a hanyatló nyugattal szemben, Orbán tehát kelet felé fordult. Az orosz és kínai vezetés, Putyin és Hszi Csinping lett a példaképe, ami alapján illiberális államát kiépíthette. Vladimir Tismaneanu, a Marylandi Egyetem politikaprofesszora Benito Mussolinihez hasonlította Orbánt:

Ismeri a liberális hagyományt és az értéket, amit a pluralizmusba helyez. A civil társadalomból érkezik és mindent megtesz, hogy elpusztítsa azt. Ő egy renegád, aki megpróblja meggyőzni önmagát, hogy a szakítás a múltjával jó választás volt.

A cikk előszedte azt a történetet is, amikor Orbán Csányi Sándorostul ment ki Moszkvába, hogy meggyőzze az oroszokat a Szurgutnyeftyegaz Molban lévő tulajdonrészének eladásáról. Az se maradt ki, hogy a MET manőverezésének és a Gazprom profitjának elengedésének köszönhető, hogy Orbán alacsonyan tudta tartani a gázárat. A harmadik nagy kegy Moszkva részéről az volt, hogy cserébe azért, hogy a Roszatom bővíthesse a paksi atomerőművet, az oroszok 10 milliárd eurós hitellel szálltak be a projektbe.

A Kreml trójai falova

Orbán aztán beleállt a globalizmus vs. nacionalizmus harcba, amit csak erősített a menekülthullám. Orbán elővette Sorost és a civileket, a liberálisok tabuit pedig ledöntötte. Az orbánizmus pedig elterjedt, a bajor Horst Seehofer és az osztrák Sebastian Kurz is Orbán retorikáját mondta vissza a bevándorlásról, pozitív példának hozva fel a magyar kormányfőt.

Orbán közben minden állami intézményt a Fidesz bábjává tett, oligarchái pedig minden zsíros bizniszt bekebeleztek. Az EU ugyan bírálta a magyar vezetést az uniós értékek lebontása miatt, de nem tett sokat. Soros maga maffiaállamnak minősítette Orbán vezetését, miközben valóban eurómilliók ömlöttek a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és régi jóbarátjához, a gázszerelő Mészáros Lőrinchez.

Moszkva számára a Krím annektálása és a kelet-ukrajnai agresszió idején kezdett fialni Magyarország dominálása. Ugyan Budapest is belement az egységes uniós oroszellenes szankciókba, a görögökkel és Ciprussal együtt hangoztatta, hogy azok nem hatásosak, szükségtelenek. Putyin 2014 óta háromszor járt Budapesten, Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter szavai szerint a Kreml trójai falova lett Magyarország a NATO-ban és EU-ban.

Ugyanakkor Orbán egyensúlyozni próbál Brüsszel és Moszkva között. Az EU-nak szívességet téve eddig mindig megszavazta az Oroszországgal szembeni szankciók újabb féléves meghosszabbítását, Szergej Szkripal angliai megmérgezése után pedig Budapest is kiutasított egy orosz diplomatát. Ennek ekkenére az unióban félnek a szkeptikus és nacionalista pártok erősödésétől, amik csak széthúzzák a szervezetet.

Az biztos, hogy Oroszországnál sokkal erősebb az EU gazdaságilag, a NATO pedig katonailag, azonban Putyin a propaganda nagymestere. A Newsweek azzal zárja cikkét, hogy Putyin tudja, mitől döglik az EU: belülről.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik