Nagyvilág

Orbán alig hasonlít Putyinra, ezt egy orosz állapította meg

A Bloomberg orosz szerzője megfejtette, miért nem lesz Orbánból putyini mintára diktátor. Mert rafkósan egyensúlyoz kelet és nyugat között, miközben annyi hatalmat megkaparint, ami még nem szúrja durván senki szemét. Az biztos, hogy az orosz rendszer sokkal durvább, örülhetünk szerinte, hogy nekünk az orbáni jutott.

Érdekes, a mostanság közölt külföldi elemzésektől kissé elütő eszmefuttatás jelent meg az amerikai Bloombergen, ráadásul egy orosz, Leonyid Bersidszkij tollából (újságíró és befektető, 2014ben emigrált Berlinbe). Bersidszkij a felütésben azzal kezd, hogy meglepődik, mennyien hasonlítják Vlagyimir Putyin módszereihez Orbán Viktorét.

Holott hiába a szuverenitás mindkét vezető mániája, Orbán jóval szofisztikáltabb, rafináltabb, finomabb módon közelíti meg a kérdést, Putyin meg átgázol mindenen, na meg a jogon is.

A szerző megszólaltatta Gulyás Gergely fideszes politikust, aki eloszlatta a kételyeket: az eleve elrendezett orosz elnökválasztás helyett inkább a bajor tartományi választásra hasonlít a magyarországi, egy-egy nagyon stabilan vezető párttal. Gulyás hozzátette, ez egy normális demokrácia európai értékekkel. Bersidszkij nem cicózik válaszul: felhozza az EBESZ jelentését, miszerint nem volt fair a magyar választás, a kormány mindenségellenes üzeneteit aránytalanul több pénzzel és erőforrással nyomta át, mint az ellenzék.

Újraszámolást! Nem

Megemlíti az újraszámlálást követelő hangokat is hozzátéve, hogy messze nem volt olyan súlyos a helyzet, mint Oroszországban, ahol szerinte a Putyinra leadott voksokból nyugodtan le lehetne hántolni 10 milliót (18 százalékot), mert az hamis szavazat volt. Mindenesetre ott is, itt is az egységes ellenzék hiányzott.

Nem maradhatott ki a nívótlan Figyelő nívótlan listázása sem, megszólalnak a cikkben a listázott civil szervezetek képviselői is. E blokk tanulsága, hogy míg Oroszországban és Törökországban bebörtönzik és/vagy megverik, akik külföldi ellenségtől fogadnak el pénzt, kapnak támogatást, addig Magyarországon csak hatósági zaklatások vannak. Mindezt a nagyobb fokú egyéni szabadságjogokkal magyarázzák.

Médiauralom

Nem maradhat ki a párhuzamokból a média sem. A szerző felsorolja, hogy egyetlen országosan fogható, független tévécsatorna létezik (RTL Klub), a megyei lapok a kormány közelébe bújnak, Simicska Lajos pedig felszántotta a médiaportfolióját. Oroszországban persze rosszabb, Putyin emberei pár hírportál kivételével minden médiumot uralnak.

Bersidszkij felteszi a kérdést: van-e értelme a média totális uralásának, ha a nagy részét már ellenőrzi a hatalom? Jön a válasz Magyarországról: annyi értelme van azért, hogy kifizetőhelyek legyenek e médiumok, állami hirdetések becsatornázásával.

Így lopnak ők

Végül a korrupciónál talált a cikk írója a legtöbb hasonlóságot a putyini és orbáni rendszer között, mivel mindkét államban központilag felhizlalt, baráti oligarchákhoz került a nagy vagyon. Felidéz egy hazai kutatást is, miszerint azokon a közbeszerzéseken, amiken Orbán legközelebbi oligarchái nyertek, alig volt verseny és magas összegeket fizettek ki. A közpénz kilopásának másik módja pedig az értelmetlen beruházások, pl. egy faluba 11 kilátó. Mindez emlékeztet a putyini korrupció működésére.

Magyarországon szerinte 5-10 százalék közé teszik a korrupt vállalkozások arányát a gazdaságból, Oroszország azonban sokkal korruptabb, ott 10-20 százalék az arány. Miért is jobb nálunk a helyzet? Mert a bíróságok még függetlenek (azt nem teszi hozzá, hogy a Fidesz gyanítható tervei ennek véget vetnének), valamint még mindig akad némi politikai versengés.

Mindenesetre a megszólaltatottak nem tartják valószínűnek, hogy Orbán diktátorrá válik, csupán finoman egyensúlyozni akar kelet és nyugat között. Tudja, hogy egy határt átlépve tényleg egyesülne ellene a teljes ellenzék, és megtámogatva az EU liberálisabb szárnyával, komoly következményekkel nézne szembe.

Addig azonban egyensúlyozgat tovább és igyekszik annyira megfogni a hatalmat, amennyire csak tudja.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik