Belföld

Orbán a problémái megoldását remélte az oroszbarát politikától

Orbán Viktor oroszbarát fordulatát és a Putyinnal kiépített kapcsolatát mutatja be a Direkt36 cikke, melyből az is kiderül, a miniszterelnököt untatja a belpolitika, és sokkal inkább foglalkoztatják a nemzetközi nagyhatalmi játszmák.

A Direkt36 sok érdekességet tartalmazó, háttérbeszélgetésekre alapuló, hosszú cikke szokás szerint a 444-en olvasható, és rögtön azzal kezdődik, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt (akkor még Orbán Viktor legszűkebb környezetéhez tartoztak) már a 2010-es választások előtt Moszkvába utaztak gazdasági kapcsolatfelvétel céljából, és a KGB utódjával, az FSZB egyik magas rangú vezetőjével tárgyaltak, néhány hónappal Orbán és Putyin első találkozója után. A cikk szerint Orbánt a 2008-as gazdasági válság, illetve Matolcsy György győzte meg arról, hogy a nyugati országok vezető szerepének befellegzett, és keletre kell tekintenie. Orbánnak ráadásul imponált „az a társadalmi modell, amelyben létezik ugyan egy felső vállalkozói osztály, de ők a vezetőtől függnek, míg önálló egzisztenciával rendelkező szereplőből kevés van”.

A cikk bemutatja, hogyan használta fel az oroszokkal közös gazdasági tranzakciókat (így a Mol-részvények visszavásárlását és a MET-ügyletet) Simicska kiszorítására, majd hogyan vették át a fideszes politikusok a baloldali politikusok oroszországi kapcsolatrendszerét, és hogyan jutott el 2013-ra Orbán oda, hogy úgy határozzon, az oroszokkal építteti fel Paks 2-t. Ebben szerepet játszott a Direkt36 cikke szerint az is, hogy a vezető nyugati politikusokkal való viszony megromlása után Orbán számára világossá vált, hogy keleten sokkal több keresnivalója lehet.

Ma viszont még a fideszesek számára sem mindig világos, milyen koncepció mentén alakul Orbán külpolitikája, de egyesek szerint a németektől való gazdasági függést szeretné lazítani, mások szerint pedig a miniszterelnököt a vélt gazdasági szempontok mellett kifejezetten izgatja a „Putyinnal, Angela Merkellel és az amerikai elnökkel zajló játszmákban való részvétel”, mivel idehaza saját magán kívül nem lát fajsúlyosabb politikust. „Orbán meg van győződve arról, hogy rendelkezik a megfelelő képességekkel és tudással ahhoz, hogy helyt álljon ebben a nagyhatalmi közegben. Mindenféle önirónia nélkül tesz időnként olyan megjegyzéseket, hogy ha más pályát választott volna, abban is elért volna a csúcsra” – fogalmaz a Direkt36 cikke, amely itt olvasható el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik