Nagyvilág

Lekoppintotta a nyomuló oroszokat a megmérgezett Szkripal lánya

Julia Szkripal ismeretlen helyen tartózkodik, amit nehezményez Moszkva. Ő meg Moszkva smúzolását nehezményezi.

A brit-orosz diplomáciai háború egyik aljas fejezete volt Moszkva részéről, amikor a napokban megkérdőjelezte, hogy a megmérgezett volt orosz kém, Szergej Szkripal lánya beszélt volna korábban a történetről. Julia Szkripal ugyanis már annyira jól van az idegméreg ellenére, hogy hétfőn kiengedték a kórházból. Apja még mindig nagyon súlyos állapotban van – írja a BBC News.

Julia Szkripal most közleményben írta meg, hogy senki sem beszél sem az ő, sem az apja nevében, kár ezzel vádolni őket. Hozzátette, interjút még nem tud adni, és egy totálisan más életben találta magát most, mint egy hónappal ezelőtt. Most egy titkos helyen lakik, ahol különlegesen képzett szakemberek állnak a rendelkezésére, akik védik, ellátják és elmagyarázzák neki, ami a nyomozás során felmerül. A családjával és barátaival is tudja tartani a kapcsolatot.

Az egyik legszürreálisabb, hogy az orosz nagykövetség is felajánlotta segítségét, de Szkripal lánya ezt köszönettel visszautasította.

Az orosz nagykövetség amúgy azt is közölte, aggódik amiatt, hogy egy orosz állampolgárt akarata ellenére megfosztottak a szabadságától Nagy-Britanniában, és követelték a brit hatóságoktól, hogy azonnal szolgáltassanak bizonyítékot arra, hogy jól van a 33 éves Szkripal.

Szkripalék megmérgezését a britek az oroszokra hárítják, mondván, egy orosz fejlesztésű idegméreg végezhetett majdnem velük. Az orosz kormány tagad és kamusztorinak minősítette az egészet. Eközben a diplomáciai adok-kapok keretében mintegy 20 ország utasított ki orosz diplomatákat, az oroszok pedig hasonlóan reagáltak erre. Épp csütörtökön hozza nyilvánosságra a vegyi fegyverekkel foglalkozó nemzetközi szervezet az eredményeit a mérgező anyaggal kapcsolatban.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / Ben STANSALL)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik