Nagyvilág

Putyin: Egyre kaotikusabb a helyzet a világban

A dolgok állása a világon valóban nyugtalanságot kelt. A világon a helyzet egyre kaotikusabb. Ennek ellenére bízunk abban, hogy a józan ész végül felülkerekedik, hogy a nemzetközi kapcsolatok konstruktív mederbe terelődnek és hogy az egész világrendszer stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte Moszkva kész a külföldi partnerekkel való építő jellegű, a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmánya által vezérelt párbeszédre. Mint mondta, továbbra is következetesen fog törekedni a globális és a regionális biztonság és stabilitás erősítésére, maradéktalanul be fogja tartani nemzetközi kötelezettségeit.

Szerdán Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-üzenetben azt üzente Oroszországnak, hogy készüljön, mert rakétákat fog kilövetni Szíriára a kelet-gútai Dúmát ért állítólagos rakétatámadás miatt. Szíriai ellenzéki szervezetek állítása szerint Damaszkusz erői szombaton vegyi fegyvert vetettek be a városban. Az állítólagos incidens következtében értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.

Oroszország azzal jön, hogy lelő minden és bármilyen típusú rakétát. Készüljön! Menni fognak (a rekéták), remekek, újak és okosak! Nem lehettek szövetségesei egy Gázzal Gyilkoló Állatnak, aki a saját népét öli, és még élvezi is!

– írta Trump Bassár el-Aszad elnökre utalva, aki a szíriai belháborúban Oroszország támogatását élvezi.

Trump a jelek szerint ezzel arra reagált, hogy Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöke március 13-án kilátásba helyezte mind a Szíriára irányuló rakétáknak, mind pedig hordozóeszközeinek a kilövését, ha azok orosz katonák életét veszélyeztetnék. Az amerikai elnök nem sokkal a szerdai harcias üzenetét követően békülékenyebb hangnemre váltott: gazdasági segítséget ajánlott Oroszországnak, és a fegyverkezési verseny lezárását szorgalmazta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az üzenetekkel kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország nem Twitter- hanem komoly diplomáciát folytat. Hangot adott meggyőződésének, hogy a legfontosabb dolog nem ártani a nemzetközi kapcsolatoknak.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke egy Facebook-bejegyzésben közölte:

Komoly beszélgetés tárgyának kell lennie az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi fórumokon, hogy Trump hamis indokra hivatkozva fegyveres erőt akar alkalmazni.

Tényleg félelmetes, amikor az ember megérti, hogy milyen kezekbe kerül a világtörténelem legnagyobb katonai arzenálja – írta a politikus.

Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a dúmai állítólagos vegyifegyver-támadás kamerára vett jeleneteit a Fehérsisakosok elnevezésű mentőalakulat rendezte meg a kelet-gútai humanitárius művelet során immár sokadszor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik