Nagyvilág

“A CEU minden, amitől Orbán irtózik”

Éleshangú véleménycikkben elemezte a Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatát a CEU elleni támadás apropóján a Guardian. A szerző, aki egy szemesztert hallgatott az intézményben, a magyar kormány legújabb célpontjaként jelöli meg a “kritikus, muktikulturális” CEU-t. Mint írja, szinte semmit sem tudott a helyről, amikor elfogadta a budapesti tanulmányok lehetőségét, egyszerűen szerette volna jobban megismerni a posztkommunista Magyarországot és közelebb lenni szlovák párjához.

Később két éven át tanította a “világ legcsodálatosabb hallgatóit”, akiknek nagy többsége szintén posztkommunista országokból, például Üzbegisztánból vagy Örményországból érkezett Magyarországra. Szavai szerint egykori hallgatói – például a Yale Egyetem egyik professzora – a CEU-s  képzés nélkül nem járhattak volna be sikeres szakmai utat, hiszen a CEU a nyugati oktatási színvonal mellett teljes finanszírozást biztosított tanulmányaikhoz.

A cikk emlékeztet: a CEU Magyarország legmagasabban jegyzett egyeteme, az intézményt az amerikai-magyar üzletember és filantrób Soros György alapította és támogatja. Bár az egyetem szoros kapcsolatban áll más, nem magán egyetemek oktatóival és hallgatóival is, a magyar állammal bonyolult a kapcsolata.

Vagy, hogy pontosabbak legyünk: vitás a kapcsolata a Fidesszel és a párt vezetőjével, a jelenlegi miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Az Orbán-adminisztráció nemrégiben mutatta be azt a törvényjavaslatot, amely Magyarországon kívülre kényszerítheti a CEU-t. Ez önmagában nem annyira meglepő, hiszen a CEU minden, amitől Orbán irtózik: kritikus, globális, független és multikulturális

-fogalmaz a szerző, aki hozzáteszi: 1998-ban, az első Orbán-kormány idején dolozott a CEU-n, akkor a miniszterelnök egy nyugatos, de konzervatív adminisztrációt vezetett. Arra is kitért, hogy Orbán a Soros György-féle alapítvány segítségével tanulhatott az Oxford Egyetemen, így válhatott akkoriban “a nyugati politika kedvencévé”. Akkoriban Amerika támogatta a nyugatos hozzáállást és Orbán Viktor sem tehette meg, hogy kívül helyezze magát ezen a folymaton.

Azóta eltelt 20 év, Orbán Viktor kritikussá vált a Soros Györgyhöz köthető szervezetekkel szemben és az illiberális demokraták mintapéldányává vált 

-fogalmaz a cikk, ami szerint Orbán úgy gobdolja, hogy a demokrácia napja leáldozott és nacionalista időket élünk. Meglátása szerint nem helyi ügyekről van szó, hiszen Magyarország az EU-tagja, emellett az illiberális demokráciák mintaképévá vált a régióban. Kijelenti: a CEU elleni fellépés sem csak egy egyetemről, hanem a demokráciával szembeni hozzáállásról szól. Hozzáteszi:

Ha most nem állunk ki, hamarosan hasonló intézkedések ellen kell majd küzdenünk Lengyelországban és más országokban is. Az Orbánhoz való alkalmazkodásnak véget kell vetni most. Nem vált be

-szögezi le a cikk. A szerző szerint ez a fajta tolerancia csak arra volt jó, hogy másokat is radikalizált, ez pedig kikezdi az Európai Unió alapértékeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik