Közélet

Az Országgyűlés összes képviselőjétől segítséget kér a CEU

A CEU memorandumot nyújtott be az Országgyűlés összes képviselőjének a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény tervezett módosítása által felvetett komoly jogi és alkotmányossági aggályokról – írta meg a felsőoktatási intézmény hétfői közleményében.

Szavaik szerint a CEU továbbra is minden, Magyarországon és az EU-ban lehetséges jogi úton küzdeni fog a javasolt törvénytervezet ellen. Hozzáteszik: Magyarországról és a világ minden tájáról folyamatosan érkeznek a CEU-t és a magyar tanszabadság megőrzését támogató, a törvénytervezetet ellenző állásfoglalások, támogatói levelek.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfő reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az Oktatási Hivatal (OH) ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje. A vizsgálat kimutatta, hogy egy kivétellel nem működnek megfelelően ezek az intézmények – tette hozzá. Kósa Lajos úgy fogalmazott, ilyen “tömeges törvénysértés” esetén felvetődik, hogy esetleg a szabályozás is rossz.

Vasárnap több ezren vonultak utcára Budapesten a CEU ellenhetetlenítése ellen. A menet a Kossuth térig ment, ahol szónokok mondják el, szerintük mi a baj a kormány felsőoktatást szekírozó tervével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik