Nagyvilág

Az ISIS vállalhatta az isztambuli merényletet

Több forrásból is egyre biztosabbnak látszik, hogy az iszlamista terror csapott le megint Isztambulra. Gyanús az is, hogy az Iszlám Államnak sejtje működhet a metropolisban.

A török hatóságok is úgy tudják, és egy helyi Iszlám Államhoz fűződő csoport is magára vállalta állítólag a szilveszteri isztambuli terrortámadást, amiben 39-en vesztették életüket – írja a Guardian.

A nyomozás eddigi eredményei szerint a támadó valamelyik közép-ázsiai országból, vagy Üzbegisztánból vagy Kirgizisztánból származik. A hatóságok találtak hasonlóságokat is a júniusi isztambuli reptéri merénylettel. Szóval gyanús, hogy létezik a városban egy fedésben dolgozó ISIS-sejt.

A lövöldözést közel 30 erőszakos cselekmény előzte meg az országban az elmúlt egy évben. Csak Isztambulban három robbantás volt, júliusban megtörtént az elvetélt puccskísérlet és Ankara háborúban áll saját kurd kisebbségével is.

Az ISIS vallja, hogy fenntart sejteket Törökországban, az ő művük volt egy-egy januári és márciusi robbantás is, ők zömmel turistákat támadnak. Decemberben a terrorszekta közzétett egy videót két elfogott török katona kivégzéséről is, mivel a törökök a mérsékelt szír ellenzékkel közösen harcolnak Szíriában ellenük.

2017 legelső hajnalán lépett a Reina klub bejáratához egy fegyveres, lelőtt két embert, majd bement a klubba. Ezután tüzet nyitott a bent szórakozó 600 vendégre. A város ismert szórakozóhelyén 39-en haltak meg, az áldozatok kétharmada külföldi volt.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik