Belföld

Az isztambuli merénylet cáfolja Merkelt

A szakértő szerint a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk.

Horváth József szerint várható volt egy támadás az európai földrészen, s úgy látszik, Törökország volt a legkönnyebb célpont. Az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a biztonságpolitikai szakértő azt mondta: nagy valószínűséggel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az isztambuli merénylet mögött.

Isztambulban az eddigi adatok szerint 39-en haltak meg egy szórakozóhely elleni szilveszteri támadásban. A télapónak álcázott merénylő negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzelt az újévet ünneplőkre.

Horváth József szerint Angela Merkel német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak riadókészültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot. Ez azonban nem a biztonsági szervek hibája – tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg “zúdult” Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni – magyarázta Horváth József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik