Nagyvilág

Isztambuli merénylet: több a külföldi halott, szökésben a támadó

Már kanadai és orosz áldozata is van a szilveszteri vérontásnak. A török hatóságok változatlanul űzik-hajtják a merénylőt, a kurdok pedig tagadják, hogy ők lövöldöztek volna.

Egy kanadai és egy orosz nő is meghalt a szilveszter éjszaka végrehajtott, 39 halálos áldozatot követelő isztambuli terrortámadásban – derült ki kanadai és orosz hivatalos közlésekből.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap este osztotta meg, hogy az isztambuli Reina Klubban elkövetett vérengzés áldozatai között egy kanadai állampolgárságú nőt is azonosítottak. A kormányfő együttérzését fejezte ki, egyúttal kijelentette, hogy Ottawa továbbra is együttműködik minden szövetségesével a terrorizmus elleni küzdelemben.

Ugyancsak hétfőre virradó éjszaka közölte Oroszország isztambuli főkonzulátusa, hogy egy orosz állampolgárságú nő is meghalt a terrorcselekményben. A korábban azeri állampolgárságúnak gondolt nő azonosítása befejeződött, személyazonosságát egyértelműen tisztázták – tette hozzá a főkonzulátus egyik munkatársa a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Már 26 külföldi halott

E két bejelentéssel 26-ra emelkedett a külföldi halálos áldozatok száma. Az Anadolu török hírügynökség vasárnap késő este még 24 külföldi halálos áldozatról tudott. Az érintett országok közlései alapján az azonosított külföldi halottak között van öt szaúdi, három-három jordániai, libanoni, illetve iraki állampolgár, egy tunéziai és egy francia-tunéziai, két marokkói, két indiai, egy líbiai, egy belga-török, valamint egy izraeli, egy kuvaiti, egy kanadai és egy orosz állampolgár.

A 39 halálos áldozat mellett összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A magyar külügyi tárca vasárnap déltájban azt közölte, hogy nincs magyar érintettje az isztambuli merényletnek.

Több mint 24 órával a támadás után a török rendőrség még mindig keresi a merénylőt, aki hajnali negyed 2-kor behatolt a Boszporusz európai partján található felkapott táncos szórakozóhelyre, és tüzet nyitott az ott mulató 7-800 vendégre.

Sokkal többet lőtt a támadó

Egy szemtanú szerint a lövöldözés 10-15 percig tartott, és az elkövető ezalatt körülbelül 50-60 lövést adott le sorozatlövő fegyveréből. Az NTV török hírtelevízió legfrissebb értesülése szerint azonban a merénylő hét perc alatt 120-180 lövést adott le, mielőtt átöltözött, és fegyverét hátrahagyva elmenekült a helyszínről. A támadás akkor ért véget, amikor a török különleges erők megrohanták az épületet.

A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó arabul kiabált. Eddig azonban egy szervezet sem jelentkezett a terrorcselekmény kitervelőjeként. Bár két előző decemberi merénylet elkövetését is a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) kurd szélsőséges szervezet vállalta magára, Murat Karayilan, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik vezetője vasárnap kizártnak nevezte, hogy bármilyen kurd erőnek köze lenne a Reina Klub elleni támadáshoz.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik