A következő élő közvetítés része Trump és Clinton napja volt a szuperválasztás

Sanders a déli feketéken csúszhat el végleg

Ugyan három állam még hiányzik (Massachusetts, Colorado és Minnesota), de nagy vonalakban már fel lehet vázolni, mi a helyzet a demokratáknál. Már Dél-Karolinában is látszott az a trend, ami most folytatódott: Clinton annyira népszerű a fekete szavazóknál, hogy a déli államokban a városi, fehér, liberális rétegre építő Sandersnek esélye sincs.

Ennek megfelelően óriási pofonokat kapott Sanders, sok államban dupla, sőt akadt, ahol tripla annyi voksot szerzett Clinton. Alabamában 60 százalékpont lett a kettejük közötti különbség, de Georgiában is több, mint 40 százalék.

Sandersnek a jelenlegi állás szerint két államot sikerült behúznia. Vermontban, otthonában Clintonék valószínűleg nem is döglöttek bele a kampányba, így Sanders szakadéknyi előnnyel nyert: 86,2 százalékot kapott Clinton 13,5 százalékával szemben. Oklahoma szorosabb lett, ezt valamivel több mint 10 százalékos különbséggel nyerte csak Sanders.

Massachusettsben úgy tűnik, szorosan, de Clinton fog nyerni, Coloradót és Minnesotát alacsony feldolgozottság mellett aránylag magabiztosan, de nem óriási előnnyel viszi majd Sanders (ezt alátámasztja a Bloomberg előrejelzése is).

A tanulság mindenesetre adott a ma éjszakával kapcsolatban: ha Sanders nem kapja magát össze büdös gyorsan a fekete és latino szavazók között, esélye sem lesz Clinton ellen. Márpedig még hátravan négy klasszikus déli állam (meg Florida, ami gyakran kilóg a mélydél sormintájából).

Clinton jól tolja a kampánytalicskát, persze majd kérdéses lehet, mire jut kettejük versenye a további népes államokban (pl. New York, Kalifornia, na meg a rettegett Ohio), illetve a nyugati államokban.

A menetrend szerint még később a nap folyamán befut a kevéske delegáltról döntő Amerikai Szamoáról is az eredmény, majd 5-én jön a következő jelentős kör: ekkor Kansasben, Louisianában és Nebraskában, másnap Maine-ben, két napra rá pedig Michiganben és Mississippiben szavaznak majd, és így tovább.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik