Nagyvilág

Lengyelország és az Európai Unió is reformokra szorul

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 29. 20:38

A lengyel államfő szerint az országa és az EU is sok tekintetben reformokra szorul, mivel az európai integráció számos koncepciója elavult, különösen az utóbbi válságesemények fényében

Andrzej Duda egy országos gazdasági fórumon szólalt meg. “Mélyen meg vagyok győződve annak szükségességéről, hogy Lengyelországot nagyon sok területen megjavítsuk” – mondta, majd úgy folytatta: tágabb értelemben az egész Európai Unió is erre szorul.

Duda annak a reményének adott hangot, hogy “az újonnan megjelenő fenyegetések fényében” megszűnőben van “a posztmodern Európa” azon technokrata felfogása, amelyben “lényegtelennek számítanak és feloldódnak a nemzetállamok”.

Kifejtette: Lengyelországnak biztosítania kell érdekeit, ugyanakkor “igyekeznie kell, hogy az Európai Unió keretében szolidáris legyen”.

Az EU-tagságról szóló jövő évi brit népszavazással kapcsolatban a lengyel elnök azt mondta: nem szeretné, hogy az Európai Unió taglétszáma csökkenjen, mindazonáltal “nehéz nem egyetérteni” David Cameron brit miniszterelnök egyes reformköveteléseivel.

Duda szerint a britek úgy látják, hogy az uniós tagállamoknak “fontos területeken szuverénnek kell lenniük, joguk van önmagukról rendelkezni”. Ezzel “nehéz nem egyetérteni” az olyan időkben, amikor a nagy államok gyakran “a szolidaritás leple alatt” próbálják “fölényüket” érvényesíteni a kisebbekkel szemben – fogalmazott a lengyel államfő.

Andrzej Duda májusban nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást, a vasárnapi parlamenti választások nyertesének, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) a jelöltjeként. A PiS – a brit konzervatívokkal együtt – az Európai Parlamentben az unió megreformálására törekvő Európai Konzervatívok és Reformisták (EKR) frakciójának tagja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. november 5.
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.