Nagyvilág

Meglepetés született a Srí Lanka-i választáson

Az elnökválasztás fő esélyese, Mahinda Radzsapaksze jelenlegi államfő vesztesnek ismerte el magát pénteken.

A voksok 41 százalékának összeszámlálását követően a távozó államfő 45,5 százalékos támogatást mondhatott magának, míg legfőbb ellenlábasa, Maitripala Sziriszena 53,1 százalékot.

Sajtófőnökének közlése szerint Radzsapaksze “meghajlik a nép akarata előtt …, és gondoskodik a hatalomváltás gördülékenységéről”.

Korábbi párttársa indult ellene

Ez az eredmény néhány héttel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, az országot a hosszú és véres polgárháborúból kihúzó Radzsapaksze kiemelkedő esélyesnek tűnt.

Vesztét az okozta, hogy novemberben riválisként jelentkezett ellene párttársa, Maitripala Sziriszena volt egészségügyi miniszter. Utóbbi a kampányban elsősorban azt ígérte, hogy decentralizálással és a parlament megerősítésével korlátozni fogja azt az elnöki hatalmat, amely az elmúlt tíz évben, Radzsapaksze irányítása alatt veszélyesen megnövekedett.

100 ezer ember halt meg a polgárháborúban

A 21 milliós ázsiai szigetországban több ezer megfigyelő jelenlétében tartották az elnökválasztást, amely a szervezők pénteki közlése szerint alapjában véve békésen zajlott le.

Az egykori Ceylon kormányzata 37 évi harc után, 2009 májusában aratott döntő győzelmet a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) elnevezésű szakadár szervezet felett. Az ENSZ becslései szerint a polgárháborúban mintegy 80-100 ezer ember vesztette életét.

Dél-ázsiai riportunkból kiderül, hogy mi köze van Orbán Viktornak, a Fidesznek és a NER-nek a Magyarországtól több mint hétezer kilométerre lévő Srí Lankához, és hogy miért jut eszébe a magyar kétharmad egy magyar újságírónak egy többségében szingaléz országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik