Nagyvilág

A magyar médiaszabályozásról tartottak meghallgatást az EP-ben

Az EBESZ médiaszabadság-képviselője szerint bár a magyar kormány valóban végrehajtott kisebb változtatásokat a médiaszabályozáson, a helyzet továbbra sem kielégítő.

Hétfő este Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció két európai parlamenti képviselője szervezett meghallgatást több EP-képviselő és magyarországi médiaszereplők részvételével.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadság-képviselője, Dunja Milatovic a magyar jogi előírások azon elemeit kifogásolta főleg, melyek a tartalomszabályozással, a médiahatóság kinevezési rendjével, valamint a közmédia szerkesztési és pénzügyi függetlenségének hiányával kapcsolatosak. Megjegyezte, hogy bár az elmúlt két évben nem túl gyakran éltek a médiatörvény adta lehetőségekkel, de ezeknek puszta megléte is dermesztő hatással jár és öncenzúrára késztet sok magyar újságírót.

Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő elismerte, hogy van igazság abban, amikor a magyarok szóvá teszik, hogy miért csak Magyarország esetében veti fel az EU a problémákat. Szerinte nem Magyarország áll a célkeresztben, hanem az európai értékek érvényesítésére fektetnek nagyobb hangsúlyt. Hozzátette, hogy a magyar jogszabályokban a média mellett számos más területen, az oktatásban és az igazságszolgáltatásban is a szabadság korlátozását látja és sajnálja, hogy a két legnagyobb létszámú EP-frakció, a néppárti és a szociáldemokrata lehetségesnek tartja Navracsics Tibor EU-biztossá válását. Szerinte a magyar politikusnak egyáltalán nem kellene európai ügyekkel foglalkoznia.

Sophie in ’t Veld nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok beutazási tilalommal sújtott magyar kormányközeli személyeket. A képviselőnő megalázónak nevezte az amerikai eljárást és hiányolta a tájékoztatást. Úgy véli, az európai demokráciát az európaiaknak kell megvédeni.

Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő szerint a Fidesz-kormányzat veszélyes úton jár. Leszögezte, hogy szabadon el lehet dönteni, milyen közösséghez csatlakozik egy ország, de ha már csatlakozott, akkor ott el kell fogadni a belső szabályokat. Engel azt is mondta, hogy ő se nem kommunista, se nem zsidó és nem is magyarellenes, tehát bírálata nem írható valamilyen összeesküvés számlájára.

A magyar szabályozás elemeit bírálva felszólalt a rendezvényen Dirk Gerkens, a Magyar RTL elnök-vezérigazgatója, Polyák Gábor médiajogász, Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója és Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője is.

Jelen volt Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára is, aki szerint a közmeghallgatás politikai showműsor volt, ami nagyrészt nem is a médiaszabadságra vonatkozott. A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja közleményt adott ki, mely szerint a DK-s képviselők Magyarország lejáratására szerveztek közmeghallgatást. Molnár Csaba és Niedermüller Péter közölte: fellépésük nem Magyarország, hanem a jelenlegi kormány lépései ellen irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik