Nagyvilág

Élve égettek el falusiak rendőrnek látszó verőlegényeket (18+)

Néha előtör a kínai vidék mélyéről egy hasonló történet, ami erőteljesen megkérdőjelezi, tényleg olyan jól működik-e Kína, és tényleg követendő példának kéne-e tekinteni.

Első ránézésre csodásnak tűnik az elmúlt pár évtizedben végment fejlődés Kínában, de aztán szinte csak a véletleneknek – és az internetnek – köszönhetően nagyobb nyilvánosságot kap egy-egy jellemzően valahol vidéken történt eset, ami rávilágít arra, nem minden megy olyan szépen, ahogy azt a kínai kormány láttatni szeretné a külvilággal. Nem sok ilyen esetről hallunk – persze ez nem csoda, tekintve, hogy a kínai vidéket nem sok külföldi újságíró járja, az erősen cenzúrázott, az állam szigorú ellenőrzése alatt álló kínai sajtó pedig nem nagyon szeret beszámolni a hasonló, a „társadalmi rendet veszélyeztető” hírekről.

A kedden történt halálos összecsapásokká váló tüntetéseket azonban már az állami sajtó sem tudta elhallgatni, miután a kínai internetes közösségi oldalakon terjedni kezdtek a képekkel kísért beszámolók – bár a Xinhuánál igyekeztek minél kilúgozottabban beszámolni a véres esetről. Ha az ember csak a kínai állami hírügynökség szerdai hírét olvassa – ami a nyugati sajtóban megjelent hírek alapját is adta – nem feltétlenül kapja fel a fejét. Még akkor sem, ha abban nyolc halottról és 18 sebesültről írnak. Ugyanis csak pont azok a részletek hiányoznak, amik rávilágítanak a kínai társadalom mélyén feszülő, robbanásveszélyes problémákra.

 
Az “építőmunkások”, akikkel a összecsaptak a falusiak 

A hivatalos beszámoló szerint a helyi lakosok építőmunkásokkal csaptak össze a Jünnan-tartomány székhelyétől, Kunmingtól mindössze 25 kilométerre található faluban, azonban a kínai interneten terjedő felvételek egészen más képet mutatnak. Azokon ugyanis az állítólagos „építőmunkások” rendőri védőfelszerelésben (police feliratú pajzsok és sisakok), botokkal és könnygázgránátokkal felfegyverkezve láthatóak, és leginkább „verőlegényként” hivatkoznak rájuk a netes beszámolókban.

 
Minden kínai építőmunkás munkaeszközei? 

És a Xinhua azt sem említette meg, hogy nem „építeni”, hanem rombolni érkeztek: a falusiak földjeit lefoglalni egy logisztikai központ felépítéséhez, ami ellen már két éve tiltakoznak hiába a rendes kompenzációt követelő emberek, akiknek elmondása szerint az építtető még a faluba vezető egyetlen egy utat is elfoglalta. 

Az építkezést akadályozó helyiek tiltakozását kedden végül erővel próbálták meg letörni, azonban – a képek tanúsága szerint vasvillákkal felfegyverkezett – falusiak ellenálltak, és véres összecsapások törtek ki a két fél között. A falusiak a több száz, teherautókon odavitt támadók közül nyolcat elfogtak, majd megmutatták, mennyire dühösek.

 

A netes beszámolók szerint ötöt közülük ugyanis brutális módon kivégeztek: egy úton megkötözték, majd élve felgyújtották őket. Ami kegyetlen módon mutatja meg, milyen az, amikor a mélyre temetett elégedetlenség előtör az emberekből.

 

Ez persze nem szerepelt a kínai állami sajtóban megjelent beszámolókban. Azt azonban közölték, hogy „a helyi rendőrség vizsgálja az összecsapások kiváltó okát, és kemény büntetést ígértek a bűncselekmények elkövetőivel szemben”.

És ez nem csak egy elszigetelt, példa nélküli eset, amikor a földjük lenyúlása miatt tiltakozó emberek és a hatóságok vitája véres összecsapásokba torkollik: egy rövid netes keresés után több hasonló esetet lehet találni csak az elmúlt egy évből, az állami cenzúra ellenére is. Ezek pedig nem mindig csak pár száz, vagy egy-két ezer tüntetőt jelentenek. 2004 novemberében például a hadsereget vetették be százezer szecsuáni földműves lázadásának leverésére, 2007-ben pedig húszezer paraszt csapott össze a rendőrökkel Hunan tartományban. Hallott azokról? Ugye, hogy nem?

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik