Nagyvilág

Kiújult az erőszak a hongkongi tüntetéseken

Összetűztek a rendőrökkel és eltorlaszoltak egy alagutat Hongkong kormányzati negyedében a demokráciapárti tüntetők kedden este, miközben a kínai kormány helyi képviselője azt mondta, Peking „felkészült a legrosszabbra” is.

A javarészt diákokból álló tüntetők autógumikból, fémhulladékból, műanyag- és fémkorlátokból, valamint vízelvezető árkokból elmozdított betonlapokból emeltek barikádot a kormányzói hivatallal szemben haladó Lung Vo út alagútjának bejáratánál. A helyi média arról számolt be, hogy tüntetők kisebb összetűzésbe keveredtek a kiérkező rohamrendőrökkel, a hatóságok pedig paprikasprayt vetettek be. Komolyabb összecsapásokról nem érkeztek jelentések. A South China Morning Post hongkongi lap szerint a tüntetők segítségére siető tömegek visszavonulásra késztették a rohamrendőröket, akik megpróbálták kiszorítani a diákokat az útról, és őrizetbe akarták venni vezetőiket.

Egy tüntető a lapnak „kis győzelemnek” minősítette az alagút „visszafoglalását”, amelyet korábban már egy ideig lezártak a diákok. Megfigyelők megjegyezték, hogy a tüntetők száma az utóbbi napokban jelentősen csökkent, ezért szükségük lehet egy újabb nagyszabású eseményre, hogy új erőre kaphassanak a nyílt, szabad választásokat követelő megmozdulások.

A South China Morning Post idézte Csang Hsziao-minget, a kínai kormány hongkongi főképviselőjét is, aki szerint a pekingi vezetés „felkészült a legrosszabbra is”, és azzal számol, hogy a tüntetések még „egy ideig tartani fognak”. Mindazonáltal bízik benne, hogy a közvélemény nem a tüntetők, hanem a Peking-barát politikai erők oldalán áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik