Nagyvilág

Több mint 160 ezren kaptak fizetést a semmiért

162 ezer 629 „fantom tisztségviselő” bukott le Kínában. Bért kaptak, de dolgozni nem dolgoztak érte.

Több mint 160 ezer fiktív állást szüntettek meg a kínai közigazgatásban, miután kiderült, e tisztségek betöltői anélkül vették fel a fizetésüket, hogy bármiféle munkát végeztek volna – tudatta hétfőn a hivatalos média. Összesen 162 ezer 629 fiktív állást azonosítottak a távol-keleti országban a Hszi Csin-ping kínai elnök kezdeményezésére tavaly júniusban meghirdetett szanálási program keretében.

A legtöbb (56 ezer) fiktív állást az észak-kínai Hopej tartományban regisztrálták – írta hétfői számában a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao. A tájékoztatás szerint Szecsuán tartományban több mint 28 ezer, Honan tartományban pedig 15 ezer ilyen munkahelyet szüntettek meg.

Senkinek nincs kegyelem

A kínai hatóságok ismét leszögezték, hogy senkinek sem kegyelmeznek a korrupció elleni küzdelemben: a kis és a nagy halak – vagy ahogyan Kínában fogalmaznak: “a legyek és a tigrisek” – ellen is fel fognak lépni. A Hszinhua állami hírügynökség is beszámolt a botrányról, a jelentésben “fantom tisztségviselőkről” beszéltek.

Hszi Csin-ping már hivatalba lépésekor zászlajára tűzte a korrupció elleni harcot. A politikus akkor arra szólított fel, hogy üldözzék ki a pártból a dekadencia megnyilvánulásának tartott formalizmust, a bürokráciát, a hedonizmust és az extravaganciát.

A kampány meghirdetését megelőző hónapokban a kínai média és az online közösségi oldalak leleplezései révén tucatjával buktak le helyi vezetők. Az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók megvagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentések, és ezen beszámolók elterjedése a világhálón arra figyelmeztették a kínai politikai csúcsvezetőket, hogy az amúgy is komoly jövedelemkülönbségekkel terhelt társadalomban ez a feszültség fokozódásához, végső soron pedig a párt összeomlásához vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik