Nagyvilág

Rettegnek a vécézéstől az indiai lányok

Latrina híján sok indiai nő éjjel, a mezőn végzi el a dolgát. Óriási veszélynek teszik ki magukat.

Az észak-indiai Uttar Prades szövetségi állam Katra Sahadatgandzs településén a héten csoportosan megerőszakoltak és megöltek két tizenéves lányt, majd a holttestüket felakasztották egy fára. A két lány azért ment ki a mezőre, mert otthonukban nincs WC, s vélhetően akkor érte őket a támadás.

“A biztonság mindig probléma volt – mondja az egyik áldozat nagynénje. – A férfiak, különösen a magasabb osztálybeliek kifigyelnek és inzultálnak bennünket.” A két lány családja az “érinthetetlenekhez”, a dalitokhoz tartozott, amely a legalacsonyabb társadalmi rangú kasztnak számít Indiában.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF úgy becsüli, hogy közel 594 millió indiainak – a lakosság csaknem felének – a természetben kell könnyítenie magán. Az intimitás megőrzése érdekében sok nő megvárja ezzel a sötétedést, ami viszont nem kívánt találkozások veszélyével jár. “Ez az a helyzet, amikor egy nő a legsérülékenyebbnek érzi magát, és sokkoló dolog arra gondolni, hogy ekkora kockázatot vállalnak, ha vécére kell menniük” – mondja Carolyne Wheeler, a WaterAid civil szervezet munkatársa.

Az indiai politikai vezetők is hangsúlyozzák az illemhelyhiány okozta egészségügyi és társadalmi gondokat. Narendra Modi, az ország új kormányfője megválasztása előtt öt hónappal, a múlt év végén már azt hangoztatta, hogy pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) az árnyékszékek létesítését a templomok építése elé fogja helyezni. Előbb toaletteket, s csak azután a templomokat – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik