Nagyvilág

Lóhúsbotrány: nem a románok a felelősek

Húsüzem (húsüzem)
Húsüzem (húsüzem)

Egy francia cég adta el marhahúsként a lovat.

Az európai lóhúsbotrányban érintett francia beszállító, a Spanghero tudta, hogy lóhúst adott el marhahúsként a Findus, svéd vállalat francia alvállalkozójának – jelentette be Benoit Hamon fogyasztóvédelmi miniszter. Úgy fogalmazott, hogy a vizsgálatok szerint erős a gyanú, hogy szándékos megtévesztésről van szó. Hozzátette: két év börtönt is kiszabhatnak a felelősökre.

A francia kormány kezdeményezte a Spanghero engedélyeinek bevonását. A cég 750 tonna lóhúst adott el marhaként több hónap alatt és 550 ezer euró nyereségre tett szert ezzel.

Újabb vizsgálatokat tartanak még pénteken a Spanghero délnyugat-franciaországi székhelyén, Castelnaudary-ban, és az alapján döntik el, végleg bevonják-e a cég engedélyeit.

A románok tiszták

A miniszter szerint a romániai vágóhidat, ahol a Spanghero a lóhúst vette és a vámügyi papírok szerint lóhúsként szállította Franciaországba, nem terheli semmilyen felelősség, mivel az előírásoknak megfelelően járt el.

A tárcavezető szerint a marhahús helyett lóhússal kevert lasagne-készítményt előállító Comigel nevű francia vállalat sem vádolható, miután a cég meg volt arról győződve, hogy a francia beszállítótól marhahúst kapott. Hamon szerint azonban a Comigelnek észre kellett volna vennie a csalást. A leszállított hús ugyanis nem az európai normáknak megfelelően volt felcímkézve.

16 országba vihettek lóhúsos lasagne-t

A Findus svéd vállalatnak Nagy-Britanniában botrányt okozó, lóhússal kevert mélyhűtött marhahús-készítményeit a német-luxemburgi határ közelében található Metzben tevékenykedő Comigel nevű alvállalkozás állította elő.

A vállalkozásnak a délnyugat-franciaországi Castelnaudary-ban bejelentett Spanghero szállította a Romániából rendelt húst. A Comigel a Finduson kívül más vállalatoknak is készített olyan “marhahús-készítményeket”, amelyekbe úgy került lóhús, hogy ez nem volt feltüntetve a termékeken. Ezekből összesen 16 európai országba exportáltak. Eddig Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Németországban, Belgiumban, Svájcban és Norvégiában vonták vissza a termékek egy részének forgalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik