Nagyvilág

Még mindig veszélyben a túszok

A brit miniszterelnök csalódott amiatt, hogy Algéria nem tájékoztatta őt előre arról az akcióról, amelyet az ország egyik sivatagi földgázkitermelő telepén ejtett túszok kiszabadítására indított.

David Cameron hozzátette, a telepen még mindig veszélyben van számos brit állampolgár, bár 30-nál már „jelentősen” kevesebben vannak, egyes jelentések 10 és 20 közé teszik a számukat. A kormányfő a parlamentben azt ígérte, hogy a tetteseket kézre fogják keríteni, de hozzátette, hogy a helyszínen még fenyegető a helyzet, mert az iszlamista túszejtők továbbra is kezükben tartják a telep egyik részét, az algériai erők csütörtökön indított támadása ellenére.

Cameron csalódottságát fejezte ki amiatt is, hogy az algériaiak nem kértek a segítségükből, noha London segíteni akart volna az akcióban minden lehetséges módon. Elmondta, többször is beszélt telefonon Abdelmalek Szellal algériai miniszterelnökkel. „Sürgettem, hogy konzultáljanak velünk és a többi érintett országgal, mielőtt bármire is elszánják magukat” – mondta, hozzátéve, hogy felajánlott „műszaki és hírszerzési támogatást is, beleértve túsztárgyalásokban és szabadító akciókban járatos szakértők” közreműködését.

Elismerte ugyanakkor, hogy a túszejtés Algéria saját területén történt, így az ország hatóságainak jogában állt a szerintük legmegfelelőbb módon kezelni a helyzetet. Azt is elfogadja – tette hozzá a brit kormányfő –, hogy a túszok életét fenyegető „közvetlen” veszély miatt döntöttek a cselekvés mellett. Londonban dolgozó diplomaták szerint Nagy-Britannia mellett a többi külföldi túsz nemzete is tehetetlen dühvel reagált arra, hogy az észak-afrikai ország a velük való konzultáció nélkül döntött a túszejtő akció megindításáról.

A francia kormány ugyanakkor elzárkózott az akció nyilvános bírálatától, arra hivatkozva, hogy „a túszejtés mérete miatt nagyon bonyolult helyzet” alakult ki. „Az algériai hatóságok úgy ítélték meg, hogy nem volt más választás, mint a támadás. Párizst folyamatosan tájékoztatta Algír” – mondta Philippe Lalliot külügyi szóvivő, miközben a japán, a brit, a norvég és az amerikai kormány is sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem kaptak tájékoztatást az algériai szándékokról, bár a túszok között az ő állampolgáraik is ott voltak.

Manuel Valls francia belügyminiszter az RTL rádiónak nyilatkozva kijelentette: „Mindenekelőtt az algériaiakat érinti az ügy, de természetesen a külföldieket is. Tudni kell azonban, hogy az algériaiak több tízezer embert veszítettek el a nyolcvanas évek polgárháborújában. Ha egy országban ilyen jellegű a terrorizmus, mindenkit óva intek a kommentároktól és a kritikától” – fogalmazott Valls.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter pénteken Londonban azt mondta, az Egyesült Államok együttműködik a brit és az algériai kormánnyal az Ain Amenász közelében zajló események értékelésében. A londoni Kings College-ban tartott előadásában Panetta elmondta, Washington „szakadatlanul azon dolgozik, hogy biztosítsa állampolgárainak biztonságos hazatérését”.

Panetta azt is mondta, a terroristák jobb, ha tudják, hogy mostantól sehol sem fognak menedékre találni.
Az amerikai védelmi miniszter a híradások szerint be nem tervezett találkozót tartott David Cameron brit kormányfővel, akivel az Algériában és a Maliban zajló katonai műveleteken kívül megvitatta a szíriai és az iráni helyzetet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik