Közélet

Több mint harminc civil lemészárlásával vádolják a mianmari juntát

AFP
AFP
Ellenzékiek szerint egy buddhista kolostorban történt a vérengzés.

Az ellenzékiekből álló és külföldön működő mianmari úgynevezett árnyékkormány azzal vádolta meg vasárnap a délkelet-ázsiai országot irányító katonai juntát, hogy az előző napon kivégzett 30 civilt a harcok dúlta északnyugati Szagaing körzetben – írja az MTI.

Az ellenzékiek úgy tudják, hogy a hadsereg egyebek között drónokkal támadta a körzet lakott területeit, és az emiatt egy közeli buddhista kolostorba menekülőket lemészárolta. A juntát támogató hadsereg pénteken lerohanta az ugyancsak Szagaingban található Mjinmu települést, és ebben a támadásban a katonák legkevesebb 32 embert lőttek agyon – tette hozzá az árnyékkormány. A múlt héten a hadsereg egyik légicsapásában 16 ember vesztette életét egy közép-mianmari buddhista kolostorban.

Mianmarban a katonai vezetés 2021. február 1-jén ragadta magához a hatalmat, az azóta eltelt években gyakorlatilag polgárháború dúl a hadsereg és különböző – köztük több etnikai – fegyveres lázadószervezet között, a demokráciapárti politikusok pedig külföldre menekültek, és több lázadószervezettel szövetségben árnyékkormányt alakítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik