Nagyvilág

Másfélmilliárdot érő rejtélyes aranykincset örökölt egy tanár

Aranykincs (arany, )
Aranykincs (arany, )

Egy kaliforniai tanárnő az egyedüli örököse annak a 7,4 millió dollár (1,6 milliárd forint) értékű rejtélyes aranykincsnek, amelyre egy nyáron elhunyt nevadai férfi garázsában találtak rá.

Walter Samaszko holttestét idén júniusban találták meg a rendőrök. A halottkém jelentése szerint a férfi már legalább egy hónappal korábban elhunyt, halálát szívelégtelenség okozta. A magányosan élő Samaszko halálhíre azonban óriási visszhangot kapott, miután a háza kitakarítására érkező csapat töménytelen mennyiségűaranyérmére bukkant a tanyaszerű ingatlan garázsában.

Az Ausztriából, Mexikóból és az Egyesült Államokból származó pénzérmék lőszeresládákba rejtve tornyosultak a helyiségben, és összértékük több mint 7,4 millió dollárra rúg. A nevadai Carson City illetékesei a helyi nyilvántartási rendszer átkutatása révén találtak rá a kaliforniai San Rafaelben élő Arlene Magdanzra, akit a férfi egyetlen élő, első unokatestvéreként nevezett meg a bíróság.

Az immár milliomos tanárnő nem vett részt a keddi bírósági meghallgatáson és ez idáig nem is nyilatkozott újdonsült vagyonával kapcsolatban. Amikor egy ügyvéd értesítette arról, hogy 69 esztendősen elhunyt unokatestvére milliókat “hagyott rá”, a nő legalább ugyanannyira meglepődött, mint Samaszko közvetlen szomszédjai, akik mit sem sejtettek a férfi garázsában lapuló, rejtélyes eredetű aranykincsről.

A jelek szerint senki sem ismerte igazán a férfit, annak ellenére, hogy már az 1960-as évek óta ugyanabban a házban lakott. Samaszko az édesanyjával élt együtt az ingatlanban, majd miután az asszony 1992-ben elhunyt, egyedül maradt. Halála után a házat remek állapotban találták. A város illetékesei nem tudják, hogy a férfi mivel foglalkozott, mint, ahogy arról sincs fogalmuk, hogy miből teremtette elő az érmék megvásárlásához szükséges pénzt.

A házban aprólékos feljegyzéseket találtak az egyes vételekről – legalább 1964-ig visszamenően -, amiből arra lehet következtetni, hogy az aranyérmék többségére Samaszko édesanyja tett szert az évek során. Mindeközben a szerencsés örökös kénytelen volt elhagyni otthonát, titkos helyszínre menekülve az interjúra éhes újságírók elől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik