Nagyvilág

Nobel-díjat kapott az Európai Unió

Az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében. Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához.

Jose Manuel Barroso rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a bejelentésre. Azt mondta, óriási megtisztelteltetést jelent az elismerés az uniónak. Az Európai Bizottság elnöke szerint a díj az Európai Unió mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól. Mint fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész világ érdekében meg kell becsülni.

Hasonlóan nyilatkozott az Európai Parlament elnöke is. Martin Schulz kiemelte, hogy az EU békés úton újraegyesítette a kontinenst, és ősellenségeket hozott egy tető alá. Az a tény, hogy számos nemzet szabad akaratából folytat tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásról, azt jelzi, hogy az EU a kihívást jelentő gazdasági helyzetben is “a stabilitás, a prosperitás és a demokrácia vonzerejével bír”. Az unió “a Balkántól a Kaukázusig a demokrácia és a megbékélés fénysugarát jelenti” – hangoztatta Schulz.

A NATO-főtitkár nyilatkozatban gratulált az Európai Uniónak a Nobel-békedíj elnyeréséhez. Anders Fogh Rasmussen kifejezte azon reményét, hogy a béke, a stabilitás és a biztonság előmozdítása érdekében tovább lehet erősíteni a NATO és az EU stratégiai partneri viszonyát.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Ennek magyarázata, hogy Nobel halálakor a két ország még egy államot alkotott, s Nobel úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda, a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll.

A díjat 1901 óta most 93. alkalommal osztották ki, 99 alkalommal személyeknek és 24 alkalommal szervezeteknek ítélték oda

A díjjal 8 millió korona, mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik