Élő Nagyvilág

Izrael bombázni kezdte Rafahot, tankok törtek be a városba, elfoglalták a határátkelőt

Hani Alshaer / Anadolu / AFP
Hani Alshaer / Anadolu / AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit itt olvashatják.

Az ENSZ főtitkára a gázai határátkelők azonnali újranyitására szólított fel

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitására szólított fel kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint sürgette Izraelt, „ne súlyosbítsa tovább a helyzetet” a főként palesztin lakosságú Gázai övezetben.

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők lezárása különösen árt a már így is rettenetes gázai humanitárius helyzetnek

– szögezte le Guterres.

Izrael vasárnap, egy rakétatámadás után zárta le a Kerem Salom-i átkelőt, mely addig az övezetbe vezető legfontosabb út volt, a rafahit pedig kedden. Ezt követően az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) azonnal leszögezte: „a Gázába szánt segélyek szállításának két fő artériáját jelenleg elszorították”.

Guterres kiemelte, hogy az övezetben emiatt akár „már ma este kifogyhat az üzemanyag”, valamint felszólította Izraelt és a Gázát ellenőrző Hamász iszlamista szervezetet, folytassák a tűzszünetet célzó tárgyalásokat.

Azután, hogy több mint 1100 izraelit öltek meg a Hamász október 7-i támadásában, azután, hogy több mint 34 ezer palesztint öltek meg Gázában, nem volt még elég? Nem szenvedtek még el a civilek elegendő halált és pusztítást?

– tette fel a kérdést a főtitkár.

Guterres továbbá ismét felemelte szavát az izraeli hadsereg rafahi offenzívája ellen, a hadseregnek a rafahiakat távozásra szólító felhívásaival kapcsolatban pedig leszögezte: ma nincs Gázában biztonságos hely.

Még Izrael legjobb barátai is világosan kimondják: egy Rafah elleni támadás stratégiai hiba, politikai katasztrófa és humanitárius rémálom lenne

– húzta alá a főtitkár, és felszólított „mindenkit, akinek befolyása van Izraelre, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt egy még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében”.

(MTI)

Feloszlattak Berlinben egy palesztinpárti tüntetést

A rendőrség feloszlatott egy palesztinpárti tüntetést Berlinben. A tüntetésen néhány százan vettek részt, és elfoglalták a Szabad Berlini Egyetem udvarát. Körülbelül húsz sátrat húztak fel, és élőláncot vontak köréjük. A tüntetők maszkot viseltek és kufiját.

Kína felszólította Izraelt, hagyjon fel a Rafah elleni támadásokkal, Törökország szerint háborús bűn az offenzíva

Kína kedden felszólította Izraelt, hagyjon fel a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen intézett támadásokkal, nem sokkal azt követően, hogy az izraeli hadsereg (IDF) elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál.

Peking felszólítja Izraelt, tegyen eleget a nemzetközi közösség többször elismételt felszólításainak, hagyjon fel a Rafah elleni támadásokkal és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Gázai övezetben kialakult humanitárius válság ne súlyosbodjon

– közölte sajtótájékoztatóján Lin Csien kínai külügyi szóvivő.

A háború és az erőszak nem jelent valódi megoldást és nem vezetnek tényleges biztonsághoz

– tette hozzá.

Keddre virradóra az IDF ismét légicsapásokat hajtott végre az egyiptomi határ mellett fekvő város ellen, miután hétfőn felszólította a Rafah keleti részén élőket, hogy hagyják el a területet. A hétfő éjszakai légitámadásban rafahi kórházi források szerint 11-en haltak meg és több tucatnyian megsebesültek. A háború kezdete óta a gázai hatóságok szerint már 34 789 ember halt meg az övezetben, a sebesültek száma pedig ennek több mint kétszerese.

Közben újabb háborús bűnnek nevezte kedden az izraeli hadsereg Rafah ellen indított szárazföldi hadműveletét Cevdet Yilmaz török alelnök.

Izrael a Hamász Katar és Egyiptom tűzszüneti megállapodásra tett javaslatának elfogadása után alig egy nappal szárazföldi offenzívát indított Rafah ellen, ezzel tovább növelte a palesztin területeken október 7-e óta elkövetett háborús bűnei számát

– írta Cevdet Yilmaz török alelnök az X-en. Hozzátette, hogy Ankara továbbra is az izraeli vezetés elleni törvényes fellépésre törekszik.

Az egyiptomi külügyminisztérium a rafahi átkelőhely fölötti irányítás izraeli átvétele után arra figyelmeztetett, hogy Izrael rafahi szárazföldi hadművelete veszélyezteti a tűzszüneti megállapodás érdekében tett erőfeszítéseket.

A Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve fogolycsere-egyezményre adott pozitív válasza után az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn, légicsapásokat követően elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál. A Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem 1,5 millió palesztin él katasztrofális körülmények között.

ENSZ: elszorították a gázai segélyezés artériáit

A Gázai övezet két nagy déli határátkelőjének lezárásával elvágták a területet a humanitárius segélyek bejutásától, pedig a határon belül csupán kevés tartalék maradt – jelentette ki az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője kedden.

Jens Laerke, az OCHA szóvivője újságíróknak kifejtette, hogy Izrael lezárta a Kerem Salom-i és a rafahi átkelőt.

A Gázába szánt segélyek szállításának két fő artériáját jelenleg elszorították

– mondta Laerke, hozzátéve, hogy az ENSZ ügynökségei számára a hatalmas igény miatt kevés készlet áll rendelkezésre az övezeten belül, ezen felül a területen csupán egy napra való üzemanyagtartalék maradt.

Ha huzamosabb ideig nem jut be üzemanyag, az elég hatékony mód arra, hogy az egész humanitárius művelet a sírba jusson

– közölte a szóvivő.

Az ENSZ ügynökségeinek jelentése szerint némi segélyt – az üzemanyagon kívül – az északi, erezi átkelőn keresztül bejuttattak az övezetbe, ám ez nem elegendő, ráadásul átszállítása Rafahba roppant nehéz, mivel út közben aktív hadszíntéren kellene átjutni.

Josep Borrell: az EU a Rafah elleni offenzíva elkerülésére kéri Izraelt

Az Európai Unió a nemzetközi közösség minden tagjával együtt arra kéri Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva ötletéről, ugyanis nincsenek biztonságos zónák a Gázai övezet területén, a támadás pedig civilek halálával jár majd – jelentette ki az unió külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

Josep Borrell, az EU-tagországok nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóját megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: itt az ideje az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNWRA) finanszírozása újra indításának.

A finanszírozás megújításához szükséges jelentések elkészültek, azok alapján a teljes támogatás biztosítása folytatódhat – szögezte le. A finanszírozás elengedhetetlen, ugyanis az UNWRA az egyetlen és legfontosabb szervezet, amely palesztinok millióinak ellátásában segít – hangsúlyozta Borrell, majd hozzátette: a források megvonására vonatkozó állításoknak nincs semmilyen alapja.

Hangsúlyozta: mindkét fél által elismert tűzszüneti megállapodásra van szükség az izraeli-palesztin konfliktus további elmérgesedének megelőzésére.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Borrell azt mondta, legjobb a rombolás elkerülése lenne, és akkor – szavai szerint – nem kellene újjáépíteni Ukrajnát. Most legfontosabb Ukrajna katonai támogatásának folytatása, valamint Ukrajna újjáépítésére és reformjainak támogatására megítélt 50 milliárd eurós forrás eurós támogatás maradéktalan felszabadításának szavatolása – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Izrael elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte az IDF szóvivője kedden.

Az IDF közlése szerint az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot a rafah elleni eddigi hadjáratban. Az éjjeli hadművelet során a palesztin iszlamisták robbanószerrel teli autóval próbálták megtámadni az izraeli erőket, de a járművet megsemmisítették.

A hadseregben úgy vélik, hogy a megtalált alagutak a Hamász földalatti védelmi útvonalának részei, és nem tartoznak az egyiptomi területre tartó járatokhoz.

Váel Abu Omar, a rafahi határőrség szóvivője is elmondta, hogy izraeli erők érkeztek a Gázai övezet területén lévő rafahi átkelőhöz. Közölte, hogy a katonai tevékenység miatt leállították az átkelőnél az Egyiptomból érkező áru- és személyforgalmat.

Az izraeli rendőrség hétfő este letartóztatott hat szélsőséges jobboldali aktivistát, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a humanitárius segélyszállító teherautók eljussanak a Gázai övezetbe.

A rendőrség közleménye szerint a tüntetők egy része megrongálta a teherautókat és azok tartalmát. A „9-es parancs” nevű szélsőséges izraeli jobboldali nacionalista szervezet jelentkezett az akció elkövetőjeként, melynek aktivistái az elmúlt hetekben a segélyek gázai átadása ellen tüntettek, megzavarták a kamionforgalmat az asdódi kikötőben és a Kerem Salom-i gázai átkelőnél. A Kerem Salom-i határátkelő biztonsági okokból egyelőre szintén zárva van – tudatta az izraeli hadsereg.

A Hamász által hétfőn este elfogadott tűzszüneti javaslat csak kisebb változtatásokat tartalmaz az Izrael és az Egyesült Államok indítványozta legutóbbi változathoz képest – mondta a The New York Times című amerikai lapnak két, a javaslatok részleteit ismerő forrás. A források szerint ez komoly javaslat, és Izraelnek el kell döntenie, hogy elfogadja-e.

A katari külügyminisztérium bejelentette, hogy kedden elindítja közvetítő delegációját Kairóba, a tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó, Izrael és Hamász közötti megállapodás érdekében. „A Hamász válasza a javaslatra pozitívnak minősíthető” – közölték.

A libanoni síita Hezbollah dróntámadásában elesett két, 31 éves izraeli tartalékos katona hétfőn a libanoni határnál fekvő Metulában, ahol a házak jelentős részét lerombolták a libanoni rakéták, s amelynek lakóit már hónapok óta kitelepítették az állandó belövések miatt.

Íme a tűzszüneti megállapodás tervezetének három fázisa

A Katar és Egyiptom által közvetített – és a Hamász által elfogadott tűzszüneti megállapodás – 33 izraeli túsz szabadon bocsátásával kezdődne, és Gáza újjáépítésével érne véget – derül ki a CNN-nel megosztott dokumentumból.

Az egyelőre el nem fogadott megállapodás három szakaszra oszlik, mindegyik 42 napos.

Az első fázis:

Ebben a szakaszban a Hamász 33 túszt – különösen nőket, gyerekeket, időseket és betegeket – engedne szabadon, cserébe az izraeli erők fokozatos kivonásáért Gáza egyes részeiből, a lefegyverzett palesztinok szabad mozgásáért cserébe. Mint írják, ebben a szakaszban 30 palesztin nőt és gyermeket szabadon engednének a Hamász által szabadon engedett minden izraeli túsz után. Továbbá harminc 50 év feletti palesztin foglyot engednének el minden 50 év feletti izraeli túsz után.

A 33 izraeli túsz szabadon engedésével együtt szabadon engednék az izraeli hadsereg női katonáit, de az Izraeli Védelmi Erők minden egyes szabadon bocsátott női katonája után Izraelnek 50 palesztin foglyot kell elengednie, köztük 30 életfogytiglani börtönbüntetést töltő elítéltet is.

A Hamász minden héten három túszt bocsátana szabadon. A dokumentum szerint a hatodik – és egyben utolsó – héten szabadon engedik a többi túszt, hogy teljesítsék a megállapodásban foglalt 33-as számot. A megállapodás azt is kimondja, hogy a Hamász a halott túszokat is bevonhatná a fogolycserébe.

A második fázis

A dokumentum nem tért ki egyértelműen a megállapodás második szakaszának részleteire, amely a tervek szerint a gázai „fenntartható nyugalom időszakát” foglalja magában, valamint a megmaradt túszok szabadon bocsátását, beleértve a civileket és az IDF férfi katonákat.

A harmadik fázis

A dokumentum szerint ebben a fázisban egy három-öt éves gázai újjáépítési tervnek kell elindulnia.

Kedden folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Egyiptomban

A katari külügyminisztérium szerint kedden folytatódnak a közvetett fegyverszüneti tárgyalások Izrael és a Hamász között, katari delegáció indul tárgyalni Kairóba – írja a CNN.

Majed bin Mohammed Al-Ansari szóvivő  kedd hajnali nyilatkozatában  (helyi idő szerint) azt közölte, hogy a tárgyalások folytatása azután indult, hogy a Hamász választ küldött egy lehetséges javaslatról, ami pozitívnak nevezhető.

Al-Ansari kifejezte Katar reményét a Gázai övezet azonnali és végleges tűzszünetét illetően, valamint a foglyok és fogvatartottak cseréjéről, illetve a humanitárius segélyek fenntartható áramlásáról az övezet minden területére.

Palesztin polgári védelem: több ember meghalt az izraeli légicsapásokban Rafahban

A palesztin polgári védelem közleménye szerint számos palesztin meghalt, többen pedig megsebesültek a Rafah elleni légicsapásokban helyi idő szerint kedd hajnalban – közölte a CNN.

A nyilatkozattal együtt a polgári védelem fényképeket tett közzé, amelyeken legalább két holttest látható.

A WAFA palesztin hivatalos hírügynökség szerint nyolc palesztint öltek meg két Rafah elleni támadásban, igaz, ez nem megerősített információ.

A rafahi kuvaiti kórház 11 halottról számolt be a Facebook-oldalán helyi idő szerint kedd hajnalban.

Izraeli tankok hatoltak be Rafah keleti részébe

Mintegy két órával a Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve túszegyezményre adott pozitív válasza után a palesztin média heves lövésekről számolt be, majd az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője is megerősítette, hogy Rafah keleti részén harcok folynak – írja az MTI.

A palesztinok arról számoltak be, hogy házakat robbantottak fel Rafah egyik negyedében és az egyiptomi határátkelőhely környékén, valamint harckocsitűz és tüzérségi lövedékek becsapódása hallatszott keletről. A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki az izraeli hadsereg támadása miatt, mivel szerintük megállapodás van, és a háborúnak vége.

Előzőleg a szűk izraeli hadikabinet egyhangúlag eldöntötte, hogy Izrael folytatja a hadműveletet Rafahban, és delegációt küld Kairóba folytatni a tűzszüneti és fogolycsere tárgyalásokat a Hamásszal.

A hadikabinet egyhangúlag úgy döntött, hogy Izrael folytatja a rafahi hadműveletet, hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra túszaink szabadon bocsátásának és a háború más céljainak elősegítése érdekében

– közölte a miniszterelnöki hivatal Jeruzsálemben.

Noha a Hamász javaslata messze áll Izrael követeléseitől, Izrael küldöttséget fog küldeni a közvetítőkhöz egy olyan megállapodás feltételeinek kidolgozására, melyek Izrael számára elfogadhatóak

– tette hozzá közleményében a hivatal.

A dokumentum szerint még nagyon messze vannak a megegyezéstől, de nem lehet nemet mondani a Hamász válaszára, és ezért delegációt küldenek Kairóba, másrészt tovább folytatják a rafahi művelet előkészületeit. A hadikabinet összehívását Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Galant védelmi miniszter kezdeményezte.

A fegyverszüneti tárgyalásokhoz közel álló amerikai forrás azt közölte a ynet portállal, hogy Izrael továbbra is támadást tervez Rafahban, de az Egyesült Államok elkötelezte magát annak megállítására. „Úgy tűnik, Izrael és Netanjahu nem jóhiszeműen folytatta a tárgyalások végső szakaszát” – közölte. A tárgyalásokon közvetítő William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Katarból Egyiptomba utazik, és a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem utazik Izraelbe.

António Guterres ENSZ-főtitkár a rafahi hadművelet megkezdésekor úgy nyilatkozott: „még egyszer hangsúlyozom sürgős felhívásomat az izraeli kormányhoz és a Hamász vezetéséhez, hogy tegyék meg a szükséges további kilométert a megállapodás eléréséhez és a jelenlegi szenvedés megállításához”.

Nagyon aggódom az olyan jelek miatt, miszerint küszöbön állhat egy nagyszabású hadművelet Rafahban. Már látjuk az emberek mozgását, sokan közülük kétségbeejtő humanitárius helyzetben vannak, és többször is kitelepítették őket. Biztonságos helyet keresnek, melyet oly sokszor megtagadtak tőlük

– tette hozzá a főtitkár, és emlékeztette a feleket, hogy a civilek védelme kiemelten fontos a nemzetközi humanitárius jogban.

Olvasói sztorik