Nagyvilág

Hackertámadás a japán parlament ellen

Egy hónapig olvashatták hackerek japán alsóházi képviselők e-mailjeit, miután hozzáfértek a parlamenti hálózathoz.

A hackereknek július végén sikerült hozzáférniük a japán parlament alsóházának számítógépes rendszeréhez – közölte az Asahi Shimbun. A japán napilap forrásainak elmondása szerint ez azután sikerült, hogy az egyik képviselő megnyitott egy e-mailben kapott vírusos csatolmányt. A trójai vírus a képviselő gépét egy kínai szerverhez kapcsolta, ahonnan egy adat- és jelszólopásra készített programot töltött a parlamenti hálózatra – írta a lap.

A rendszer feltörése után a hackerek legalább egy hónapig tudhatták olvasni a 480 alsóházi képviselő e-mailjeit és dokumentumait. Az ügyben indított nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy a számítógépes kalózok elloptak, vagy megváltoztattak volna adatokat. Az Asahi forrásai szerint azonban több képviselő azonosítóját és jelszavát is megszerezték a hackerek, és azokkal úgy tudtak adatokat nézni, hogy nem hagytak maguk után semmi nyomot.

Az ügyben nyomozást indított a kormányhivatal információbiztonsággal foglalkozó központja, és a rendőrség is, az alsóház pedig rendkívüli bizottsági meghallgatást tartott– közölte az Asahi. Az alsóház titkárságának szóvivője nem nyilatkozott a konkrét üggyel kapcsolatban, csak annyit közölt, hogy zajlik a nyomozás.

Annak ellenére, hogy a támadás egy kínai szerverről érkezett, nem lehet tudni, hogy kik követték el. A hackerek ugyanis bármelyik országból hozzáférhettek a kínai szerverhez, hogy megtévesztésből onnan indítsák el a vírust – közölte a japán lap. Az Asahi úgy tudja, hogy a támadók a japán külpolitikával és nemzetvédelemmel kapcsolatos bizalmas információkat akartak megszerezni.

Az eset azután került nyilvánosságra, hogy kiderült: kiterjedt hackertámadás áldozata lett a legnagyobb japán fegyvergyártó cég, a Mitsubishi Heavy Industries, amelytől harci gépekkel kapcsolatos katonai adatokat, valamint atomerőművekkel kapcsolatos információkat szerezhettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik