Nagyvilág

Több női vezetőt szeretne az EU

A foglalkoztatás és szociális ügyekért felelős miniszterek jóváhagytak egy új paktumot március 7-én, amely a nemek közötti egyenlőség jegyében a nők számának növelésére irányul a döntéshozó szervekben. Az egész EU-ra kiterjedő kvótákat nem állapítottak meg.

A Foglalkoztatás és Szociálpolitika Tanács által elfogadott dokumentum nemzeti szintű intézkedéseket sürget, hogy 2020-ra elősegítse a nők és férfiak egyenlő részvételét a döntéshozásban minden szinten és minden területen. A dokumentum annak kapcsán született, hogy ma (március 8-án) századik alkalommal kerül sor a Nemzetközi Nőnap megünneplésére.

Mindezek ellenére a nemek közötti szakadék meglehetősen széles az Unióban. Az Eurostat adatai szerint a nők akár ötödével is kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. A nők körében a munkanélküliség is magasabb, mint a férfiaknál, valamint a nők kevésbé vannak jelen vezető pozíciókban mind a gazdasági, mind a politikai szférában.

Az EU nemzeti kormányainak vezetői között mindössze három nőt találunk: Angela Merkel (Németország), Mari Kiviniemi (Finnország) és Iveta Radičová (Szlovákia). A nemzeti parlamentekben a képviselők kevesebb, mint negyede kerül ki a nők sorából. Egyes országokban, például Magyarországon vagy Máltán, 10 százalék alatti az arány. A vállalati szektorban is ritka a női vezető. Az Európai Bizottság adatai szerint a nők mindössze 3 százalékban képviselik magukat a vállalatok igazgatótanácsának vezetésében.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik