Sport

Négy halottat hoztak le a Himalajáról és tizenegy tonna szemetet

OZKAN BILGIN / ANADOLU AGENCY / AFP
OZKAN BILGIN / ANADOLU AGENCY / AFP

Tizenegy tonna szemét mellett négy holttestet is lehoztak nepáli katonák a Himalája hegycsúcsairól, köztük két ember maradványait a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről (Csomolungma) az idei nagytakarítási akcióban – írta az MTI.

A legutóbb megtalált két holttest közül az egyiket 8420 méteres magasságból hozták le az Everestről, egy másikat 7900 méterről a Föld negyedik legmagasabb hegyéről, a Lhocéról. A holttesteket a katmandui Tribhuvan Egyetem oktatókórháza patológiai laboratóriumának adták át – közölte csütörtökön a hadsereg.

A katonák, akik április 11. óta takarítanak a Himalája csúcsain nepáli hegyivezetők (serpák) segítségével, már május 16-án is megtalálták egy-egy ember földi maradványait ugyanezen a két csúcson. Szerdáig a katonák 11 tonna szemetet hoztak le a csúcsokról – áll a hadsereg közleményében.

A 8848 méteres Everest és a 8561 méteres Lhoce mellett a katonák takarítást végeznek a 7861 méteres Nupce hegyen is, a sereg egy-egy csapatot küldött mindegyik hegyre. Az idei, június 5-ig tartó akcióban 10 tonna hulladék begyűjtését és öt holttest lehozását tervezték.

A nepáli hadsereg 2019-ben kezdett szemétszedést a hegymászók után különböző csúcsokon, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a missziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik