Nagyvilág

A bosnyákok szerint a magyar földgázszállító cég gyanúsan sokat nyert a Gazprom döntésén

MTI
MTI

A magyar gázhálózat üzemeltetője, az FGSZ Földgázszállító zsebelhet be komoly pénzeket abból, az orosz Gazprom az ukrán-magyar útvonalról a Török Áramlatra tette át a bosznia-hercegovinai szállításokat. Az FGSZ a bosnyák gázcégektől kér kártérítést arra hivatkozva, hogy felrúgták a tranzitszerződést.

A boszniai energiaminisztérium szerint valami bűzlik, mert az FGSZ-es szerződést nem sokkal korábban az FGSZ számára kedvezően módosították – írta a Hvg.hu.

A svájci választottbíróság nem adott helyt a magyar FGSZ Földgázszállító Bosznia-Hercegovina kormányával szembeni követeléseinek – jelentette be a boszniai energetikai minisztérium. A tárca egy április végén záródott választottbírósági eljárásra utal, amelynek az lett a vége, hogy a boszniai Energoinvest és BH-Gas vállalatoknak 11 millió dollár (aktuális árfolyamon közel 4 milliárd forint) kártérítést kell fizetniük.

A Gazprom 2021 elején értesítette Bosznia-Hercegovinát, hogy nem a megszokott tranzitútvonalon (Ukrajna, Magyarország, Szerbia) fogja teljesíteni a gázszállításokat, hanem a Török Áramlat vezetéken keresztül. Az FGSZ arra hivatkozva nyújtott be keresetet, hogy a tranzitszerződés egyoldalú felmondásával jelentős tranzitdíjaktól esett el. A bosnyákok erre reagálva ellenkeresetet nyújtottak be, amelyben azt vélelmezték, hogy 2019 és 2021 között az FGSZ a megállapodásban foglaltakhoz képest jóval több tranzitdíjat szedett be a bosnyák cégektől.

A választottbíróság mindkét félnek igazat adott, a két fizetési kötelezettség eredője, hogy még mindig a boszniai vállalatok tartoznak az FGSZ-nek.

A boszniai energetikai tárca közleményében további jogi lépéseket helyezett kilátásba, felemlegetve, hogy az FGSZ-szel kötött tranzitszerződést 2020-ban módosították, és a módosítás a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb helyzetbe hozta az FGSZ-t a másik fél egyoldalú szerződésbontása esetére. A 2020-as módosítás pedig ugyebár közvetlenül az előtt történt, hogy a Gazprom a Török Áramlatra terelte volna a szállításokat, megszüntetve a magyarországi tranzitot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik