Élő Nagyvilág

Egy lépésre van Palesztina attól, hogy egy újabb ország ismerje el a függetlenségét

Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
  • Az izraeli hadműveletet Rafah városában továbbra sem tekinti az amerikai adminisztráció széles körűnek.
  • Az Egyesült Államok ígéretesnek tartja az átmeneti tűzszünetre vonatkozó tervezetet.
  • Hszi Csin-ping békekonferenciát szorgalmaz a Hamász és Izrael között.

A gázai konfliktus május 29-i eseményeiről itt olvashat.

A szlovén kormány határozatot fogadott el a palesztin állam elismeréséről

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozatot fogadott el a palesztin állam elismeréséről, és végső jóváhagyásra a parlament elé terjesztette – közölte Robert Golob szlovén kormányfő a kabinet ülését követően. Csütörtökön a palesztin zászlót is kitűzték a kormány ljubljanai épületére.

„A kormány elismeri Palesztinát független és szuverén államként az 1967-es államhatárokon belül, illetve azokon a határokon belül, amelyekről az érintett felek egy jövőbeli béketárgyaláson megállapodnak” – mondta a miniszterelnök, leszögezve, hogy a döntés nem irányul senki, így Izrael ellen sem, a béke üzenetét kívánják hordozni.  Golob továbbá reményét fejezte ki, hogy más országok is követni fogják a példájukat, megjegyezve, hogy az egész világnak a béke és a kétállami megoldás érdekében kell dolgoznia.

A szlovén kormány május 9-én kezdeményezte Palesztina államként való elismerését, és bejelentette, hogy legkésőbb június 13-ig megküldi a parlamentnek az erre vonatkozó javaslatot. A nemzetgyűlés a jövő héten, rendkívüli ülésen szavaz az indítványról. Hétfőn Golob közölte, hogy a kormány nem vár tovább, többek között azért sem, mert Izrael az elmúlt napokban támadásokat intézett Rafah ellen. „Mivel Szlovéniának az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként mindent meg kell tennie a közel-keleti békéért, ez lesz az első lépés az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú megoldásának keresésében” – mondta akkor.

Míg a szlovén baloldali kormánykoalíció pártjai egyöntetűen támogatják a kezdeményezést, addig az ellenzéki pártoknak fenntartásai vannak. Az Új Szlovénia párt (NSi) kijelentette, hogy tartózkodni fog a parlamenti szavazáson, képviselőjük, Jozef Horvat szerint azért, mert a döntés közvetlenül az uniós választások előtt született, és nem teljesültek az elismerés feltételei. „A harcok nem szűntek meg, a túszokat nem engedték szabadon, és Szlovénia nem az EU-tagországok nagy csoportjának részeként fogja elismerni Palesztinát” – hangsúlyozta.

Vélhetően a Szlovén Demokrata Párt (SDS) is a javaslat ellen fog szavazni. Janez Jansa, az SDS elnöke az X-en azt írta: „A kormány azon javaslata, hogy tíz nappal a választások előtt ismerjék el Palesztinát, a halott palesztin gyerekek elítélendő kizsákmányolása politikai célokra”.

A ljubljanai lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezte, kész elismerni a palesztin államot, ha a lépés pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek. Spanyolország és Írország azóta ezt már hivatalosan is megtette.

(MTI)

A svéd rendőrség palesztinpárti parkfoglalókat oszlatott szét

A svéd rendőrség csütörtök reggel kényszerintézkedés keretében távolította el az ország déli részén fekvő Lund város egyik közparkjából azt a mintegy 40 palesztinbarát egyetemistát, aki két hete tartózkodott engedély nélkül a park területén.

A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint a tüntetők eltávolítása közben személyi sérülés nem történt; valamennyiüket igazoltatták és nyomozati eljárás indult ellenük a törvényes rendőrségi intézkedésnek való ellenszegülés miatt. Hozzátették, hogy az akciót körülvevő feszült helyzetben üvegpalackokkal dobáltak meg egy mentőautót.

Az egyetemisták május 16-án foglalták el a város legrégebbi, az egyik egyetemi épülettel szemben található parkját, ahol azóta mintegy 100 sátorban laktak, így tiltakozva Izrael gázai háborúja ellen.

A rendőrség az engedély nélküli tartózkodáson kívül azzal indokolta közbelépését, hogy pénteken arra a területre lett meghirdetve a lundi egyetem doktorandusz ünnepsége.

Mats Persson svéd oktatási miniszter a rendőrségi akciót a TV4 televíziócsatornának nyilatkozva úgy kommentálta, hogy „maximálisan megbízik az azt végrehajtó rendfenntartó erőkben”; hozzátéve, hogy „amint országszerte tapasztalható, a palesztinbarát megmozdulások túllépték a normális tiltakozás határait”.

(MTI)

Megsérült az ideiglenes móló, amelyen segélyszállítmányok érkeztek a Gázai övezetbe

Szétszerelték és ideiglenesen elszállították a megsérült amerikai mólót a Gázai övezet partjáról – jelentette a Kan közszolgálati média Izraelben. A humanitárius segély szállításához épített mólót egy hét működés után az erős szél és a hullámok rongálták meg.

Az amerikai hadsereg által épített úszó mólón kilencven teherautónyi segélyszállítmány jutott be az övezetbe. A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh bejelentette, hogy az amerikai katonaság várhatóan visszavontatja a mólót az asdódi kikötőbe, Izraelbe.

A Pentagon hangsúlyozta, hogy a móló munkáját csak átmenetileg, rövid időre függesztették fel, amíg elvégzik a szükséges javításokat. Ezután visszaviszik Gázaváros partjaihoz, ahol újratelepítik.

Hszi Csin-ping békekonferenciát szorgalmaz a Hamász és Izrael között

Hszi Csin-ping kínai elnök békekonferenciát szorgalmaz Izrael és a Hamász között – a Kínai Népköztársaság elnöke erről csütörtökön beszélt, amikor arab vezetőkkel tárgyalt – írta az AFP alapján a Guardian. A héten Pekingben vendégeskedik Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Mohamed bin Zájid, az Egyesült Arab Emirátusok elnöke is.

Kínai az izraeli-palesztin konfliktusban semlegesebb szereplőként pozicionálta magát, a kétállami megoldást szorgalmazza, miközben jó kapcsolatokat tart fenn Izraellel.

Hszi Csin-ping csütörtökön a küldöttekhez fordulva támogatását fejezte ki egy „széles alapokon nyugvó” békekonferencia mellett az izraeli-Hamász konfliktus megoldására.

A háború nem folytatódhat a végtelenségig. Az igazságosság nem hiányozhat örökké

– tette hozzá.

Elemzők szerint Kína arra törekszik, hogy kihasználja a gázai háborút, hogy növelje pozícióját a térségben.

JADE GAO / POOL / AFP

Két izraeli katonát halálra gázoltak

Újabb három izraeli katona vesztette életét a palesztin területeken – jelentette be csütörtökön az izraeli hadsereg szóvivője.

Ciszjordániában, Náblusz közelében két, az áthaladó járműveket egy ellenőrző pontnál megvizsgáló, húszéves katonát életveszélyes sérüléseket okozva elgázolt szerdán egy palesztin. A Petah-Tikván lévő Beilinson kórházban odaszállításuk után már csak a halálukat tudták megállapítani. A támadónak sikerült elmenekülnie Náblusz felé. Biztonsági források szerint feladta magát a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinél, akik eddig nem adták ki Izraelnek.

Egy huszonegy éves katona a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban esett el. Október 7-e óta 642 izraeli katona halt meg a palesztinokkal folytatott összecsapásokban, közülük 292 a Gázai övezetben folyó szárazföldi hadműveletekben.

Az izraeli hadsereg csütörtökön azt is bejelentette, hogy kiterjesztette ellenőrzését a gázai-egyiptomi határ mentén a teljes úgynevezett Philadelphi sávon, ahol több tucat rakétakilövőt és legalább húsz, a határon Egyiptomba átnyúló csempészalagutat fedeztek fel.

Daniel Hagari katonai szóvivő közlése szerint az iszlamista Hamász terrorszervezet ennek a – Rafah város mellett elterülő – tizennégy kilométeres földsávnak a felügyeletével folytatott fegyvercsempészetet fegyveresei számára. Felfedeztek nyolcvankét, az alagutakba vezető lejáratot is. Az eddig megtalált alagutak egy részét már felszámolták. Izrael tájékoztatta Egyiptomot is a történtekről.

John Kirby: Továbbra sem láttunk nagyszabású katonai műveletet Rafahban

Az Egyesült Államok szerint az új megállapodástervezet, amely az izraeli túszok szabadon engedéséről és az átmeneti tűzszünetről megjelent, elvezethet egy hosszabb fegyvernyugváshoz a Gázai övezetben, de ehhez sok munkára van még szükség – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szerdán.

John Kirby újságírókkal folytatott online sajtóbeszélgetésén hozzátette, hogy az amerikai fél mindent megtesz a terv előmozdítása érdekében, és az elképzelést Izrael is támogatja.

Nem kommentálta az izraeli védelmi miniszter szavait, amelyek szerint

akár az év végéig is elhúzódhat a háború,

és azt mondta, hogy a túszokról szóló megállapodásra most van szükség.

A palesztin civilek halálával járó izraeli légitámadás körülményeiről elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak az izraeli féllel, de egyelőre nincs pontosabb információja arról, mi okozta a tüzet a menekültek sátortáborában, amelynek szomszédságában tartózkodtak a támadás célpontjául szánt vezető Hamász-tisztségviselők.

John Kirby megismételte, hogy az izraeli hadműveletet Rafah városában továbbra sem tekinti az amerikai adminisztráció széles körűnek, és az izraeli haderő a Hamász elleni katonai mozgásokat azon a folyosón belül hajtja végre a városon belül, amelyet korábban az amerikai fél tudomására hozott. „Amikor ma itt beszélünk, továbbra sem láttunk nagyszabású katonai műveletet Rafahban, ami azt jelentené, hogy katonák ezrei haladnak összehangoltan, és hajtanak végre műveleteket a szárazföldön nagyon agresszív módon” – fogalmazott a fehér házi illetékes.

Olvasói sztorik