Tudomány

Szörnyű kínhalált halt az első nagy magyar költő

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Balassi Bálint, a magyar nyelvű irodalom első jelentős alakja, akit sokszor az első magyarul alkotó költőnkként szoktak emlegetni 430 éve, 1594. május 30-án hunyt el. A kalandos életű Balassi főleg szerelmes verseiről ismert, de a seregben töltött szolgálatából merítkező katonaénekei is méltán híresek – írja a Rubicon.

Költő és katona

Balassi 1554 októberében született, a Felvidék talán leggazdagabb főúri családjából származott. Apját I. Miksa király 1569-ben fogságba vetette, a család pedig így lengyelországi száműzetésbe kényszerült. A fiatal Balassi itt, Kamenyec várában írta meg első művét családja vigasztalására.

Apja végül kegyelmet kapott és családjával hazatért Magyarországra, ezután adta fiát katonai szolgálatba, hogy megőrizze az uralkodó jóindulatát. Részt vett a Báthory István elleni hadjáratban, a kudarc után pedig az erdélyi fejedelem fogságába, majd szolgálatába került, aki Lengyelországba vitte magával. Magyarországra csak apja halálhírére tért vissza.

Ágyúgolyó végzett vele

A fiatalember ezután csapongó életet élt, szerelmi életében szerencsétlen volt, küzdött a végvári harcokban, bújától pedig rengeteg mulatozással próbált megszabadulni. Az 1593-ban kirobbanó tizenötéves háború alatt harcolt Fehérvár ostrománál, illetve a győztes pákozdi csatában is részt, majd az Esztergomot ostromló császári seregben vállalt katonai szolgálatot.

Itt érte el végzete, ugyanis 1594. május 19-én egy szakállas ágyú golyója mindkét combját szétroncsolta, az elfertőződő sebesülés pedig 11 napos szenvedés után végzett a férfival. Balassi Bálint máig a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének számít, akinek nagy szerepe volt hazai drámairodalom megteremtésében, a híres Balassi-strófa pedig a magyar verselés egyik alappillére lett.

Kapcsolódó
A háború poklát is megjárta Pilinszky
A második világháború alatt behívták katonának és Németországba vitték, ahol közelről láthatta az ember legmélyebb nyomorúságát és a koncentrációs táborok világát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik