Sport

Megmenekült Ilic Zoran klubja a Bundesliga-kizárástól

FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fellélegezhetnek a hamburgi kézilabdázók
FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fellélegezhetnek a hamburgi kézilabdázók
Csütörtökön megszületett a döntés a HSV Hamburg kézilabdacsapatának licence ügyében: a 2011-ben német bajnoki aranyat, 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert együttes a következő szezonban is a Bundesligában indulhat.

A hamburgiak április 17-én csak azzal a feltétellel kapták meg az engedélyt, hogy fennálló likviditási rést legkésőbb 2024. május 3-ig megszűntetik. A klub teljesítette is ezt a feltételt, de nem a megszabott 12.00-s időpontig, az összeget ugyanis csak 13.06-kor írták jóvá a számlán. Ezért a liga úgy döntött, mégsem kaphat licencet.

A HSV Hamburg fellebbezést nyújtott be, ezt a liga végrehajtó testülete május 6-án elutasította. A klub ezért a választottbírósághoz fordult, amely csütörtökön kimondta, hogy hivatalosan is megadja a licencet, de feltételhez köti.

A hamburgiaknak jövő szerdáig, június 5-ig a jövőben felmerülő pénzügyi kockázatok fedezése érdekében a bíróság által meghatározott összegű óvadékot be kell fizetniük a liga számlájára.

Amennyiben ennek megtörténtét szerdáig nem igazolják, az engedélyt meg nem adottnak kell tekinteni.

Az elmúlt napok maximális feszültsége után határozottan megkönnyebbültünk, hiszen pozitív ítélet született. Most mindent mérlegre teszünk, hogy jövő szerdára időben teljesítsük a feltételt

mondta Sebastian Frecke ügyvezető igazgató.

Nem először van vészhelyzet

Hamburgban nem először fordul elő, hogy baj van a licencekkel. Tíz éve ugyanez történt, akkor a fellebezés sem járt sikerrel, ám a klub a választottbíróság elé vitte az ügyet, amely helyt adott a klub kifogásának, és feltételekhez kötött licencet adott a következő szezonra. A feltételek pedig a 2014. július 1-i határidőre teljesültek, így a 2013-as Bajnokok Ligája-győztes folytathatta a legjobbak között.

A pénzügyi helyzet azonban a következő másfél évre sem javult, így fizetésképtelenség miatt 2016. január 20-án a liga licencbizottsága visszavonta a klub licencét. A Hamburg így a következő idényben nem indulhatott el a két felső osztályban, maradt a 3. Liga északi csoportja. 2018 tavaszán sikerült a feljutás a második ligába, 2021-ben pedig az élvonalba.

Kapcsolódó
Csütörtökön eldől, kizárják-e a Bundesligából a magyar válogatott kézis csapatát
Ilic Zoran azt mondta, minden játékosnak van B terve, neki is akadnak ajánlatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik