Gazdaság

Index: Nagy Mártonnak jó híre van a nyugdíjasoknak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter úgy látja, a fogyasztás visszaesését enyhíteni kell, az embereknek elegük van az infláció és koronavírus-járvány hatásaiból, a turisztikai számok is azt mutatják, hogy újraindulhat a fogyasztás. Mindez a Növekedés és egyensúly – beruházások és fogyasztás címmel tartott előadásából derült ki a Macronomx Meetup konferencián, amiről az Index tudósított.

A jelenlegi adatok alapján idén 6 százalékos reálbér-növekedésre számít. Szerinte a minimálbérek emelése javított a helyzeten, a kormány ösztönözte a béremeléseket. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy Magyarország a sereghatjók között van a béreknél a régióban. A GKI szerint két és fél évbe telhet, mire visszanyerik a vásárlóerejüket a magyar fizetések – ehhez képest is nagyon derülátó a miniszter.

A tárcavezető szerint reálnyugdíj-emelkedés is lesz idén, úgy 1,5 százalékos. 

A nyugdíjak év elején 6 százalékkal emelkedtek, tehát ahhoz, hogy 1,5 százalékos reálnyugdíjemelkedés realizálódjon, maximum 4,5 százalékos lehet az éves infláció idén. Varga Mihály egy hónapja kicsit óvatosabban fogalmazott – azt mondta, 6 százalék alatti inflációval számol. Ideírjuk még, hogy a legfrissebb statisztika szerint kicsit megint emelkedett az infláció. Ekkor az Erste az év egészére 4–5% közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációt várt. Vagyis akár be is jöhet a nyugdíjak reálértékének emelkedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik