Közélet

Gyermekvédelem: elkezdődött a „pedofilos” átvilágítás az egyházaknál is

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A dolgozók kifogástalan életvitelét több egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézményben is ellenőrzik.

Az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézményekben is elkezdődött a dolgozók kifogástalan életvitelének ellenőrzése. A Magyarországi Református Egyház a Népszava érdeklődésére azt közölte: a Református Szeretetszolgálat két gyermekvédelmi intézményében 4000 gyermekről gondoskodik 1300 ember. Az alkalmassági vizsgálatok folyamatban vannak, eddig senkit nem kellett elbocsátani, senki nem mondott fel.

A Magyarországi Evangélikus Egyház három diakóniai intézménye nevelőszülői hálózatot működtet, 118 ellátott gyermeket gondoznak 59-en. Az intézményvezetők alkalmassági vizsgálata és a munkatársak ellenőrzése elkezdődött, eddig mindenkit alkalmasnak találtak, így a vizsgálat miatt munkavállaló nem távozott, nem kellett átszervezni a gyermekek elhelyezését.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nem tudott egyértelmű választ adni, mert az MKPK fenntartásában nem működik gyermekvédelmi intézmény. Országos vagy központi nyilvántartás sincs, mert az intézmények fenntartói az egyházmegyék, illetve a  szerzetesrendek.

Frissítünk!

A DK kivizsgáltatná az egyházon belüli pedofilügyeket

A Demokratikus Koalíció (DK) független vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az egyházon belüli, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények kivizsgálására. Vadai Ágnes azt mondta, a katolikus egyházon belül elkövetett pedofil bűncselekmények kivizsgálása eddig csak azon múlt, hogy az egyházi vezetők azokat el akarták-e tussolni. Azt nem tudni, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes  támogatja-e a testület felállítását, de a minap azt írta, ő nem tud egyházi pedofilügyek eltussolásáról 

Az Orbán-kormány a bicskei pedofilbotrány után jutott arra, hogy a gyermekvédelem erősödik, ha az állami intézmények vezetőinek munkáját pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti. Később egy törvénymódosítással ezt kiterjesztették az egyházi gyermekotthonokra is, a dolgozóknak pedig előírták kifogástalan életvitelük vizsgálatát.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szeptemberben azt közölte, hogy a dolgozók 1,4 százaléka hagyta ott az állami gyermekvédelmet, mert nem akarta alávetni magát a Nemzeti Védelmi Szolgálat megalázónak tartott vizsgálatának. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ugyanakkor azt közölte, az alkalmazottak bő 6 százaléka, 265 munkavállaló távozott. Munkaügyi pereikben a Társaság a Szabadságjogokért segít, a jogvédők célja, hogy maga a munkaügyi bíró kérjen állásfoglalást a jogszabályról az Alkotmánybíróságtól.

A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai az „átvilágítás” azonnali módosítását kéri, mert súlyosan sérti a gyermekvédelmi szakemberek, a nevelőszülők, közeli hozzátartozóik alapvető emberi jogai. Bár a Nemzeti Védelmi Szolgálat korábban ezt cáfolta, a koalíció szerint az életvitel ellenőrzésekor többször is kellett szexualitással kapcsolatos, megalázó kérdésekre válaszolniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik